Migránsokkal árasztják el Triesztet is?

A dél-olaszországi kikötők lezárásával akarja az olasz kormány rákényszeríteni a civil szervezetek mentőhajóit, hogy észak-olasz kikötőkbe, többek között Triesztbe szállítsák a migránsokat.

A Corriere della Sera úgy tudja, a római kormány már a következő napokban lezárhatja a dél-olaszországi kikötőket a Földközi-tengeren tevékeny NGO-mentőhajók előtt. Azt akarják elérni, hogy az illegálisokat szállító hajók ne a legközelebbi déli kikötőkben érjenek partot, hanem egészen Triesztig, Genováig és Livornóig vigyék az embereket.

A római kormány úgy gondolja, ezzel el tudja bátortalanítani az NGO-kat, hiszen ha Szicília helyett Triesztig kell hajózniuk, az további több száz kilométeres tengeri utat jelent számukra.

trieszt.jpg

Trieszt

Az olasz belügyminiszter az idén több mint 200 ezer ember érkezésével számol. Az olaszországi tartományi elnökök és polgármesterek már jelezték a kormánynak, hogy nem kívánnak több menedékkérőt befogadni. A kormány ellenlépésként épületeket foglalhat le az emberek elhelyezésére.

Roberto Dipiazza trieszti polgármester, az Új Jobbközép politikusa abszurdnak, az ellenzéki Hajrá Olaszország pedig őrültségnek nevezte a kormány terveit. A FI hangsúlyozta, hogy az olaszok „nem bírják tovább elviselni az ellenőrzés nélküli migrációs helyzetet”, ami az országban a kormány miatt kialakult.

Trieszt különösen ingerülten reagált a hírre, mivel a városban, ha nem is nagyobb számban, de már most is vannak migránsok, és a lakosság nem jól jön ki velük. Tavaly decemberben Trieszt egyik külvárosában, a szlovén határhoz közeli Villa Nazarethben migránsok csoportja támadott rá egy 18 éves helyi lányra, ezt követően feldühödött triesztiek százai vonultak az utcákra.

Italy-744014.jpg

Migránsellenes demonstráció

Az olasz kormány szombat este bejelentette, hogy az NGO-kkal július 13-ra tervezett találkozót legalább egy héttel elhalasztják, mivel Rómának az NGO-k tevékenységét szabályozó olasz javaslatcsomagot Brüsszellel is egyezetnie kell.

Marco Minniti olasz belügyminiszter a jövő héten a líbiai Tripoliban az afrikai ország polgármestereivel egyeztet az embercsempész szervezetekkel szembeni fellépésről.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő a G20-csúcsértekezleten úgy nyilatkozott, az EU nem közömbös az olaszországi migrációs helyzet iránt, de „nézeteltérések” vannak Olaszország és a többi tagállam között. „Előrelépéseket teszünk majd az EU-tagállamokkal a megoldásért”, jelentette ki Paolo Gentiloni. Hozzátette, az Afrikából érkezők többsége gazdasági bevándorló, akiket a klímaváltozás is migrációra kényszerít. Paolo Gentiloni azt mondta, Afrikában nehéz megkülönböztetni a menedékkérőket a gazdasági bevándorlóktól.

Egy korábbi felmérés szerint az olaszok hatvanhét százaléka nem akarja, hogy további migránsok érkezzenek Olaszországba, hatvanegy százalék pedig az összes kikötőt lezárná a migránsok előtt.

Tovább fokozódhat a feszültség Dél-Olaszország és a fejlettebb északi részek között. Utóbbiakat évtizedek óta foglalkoztatja a válás, így a Lombard Liga önálló Észak-Olaszországot akar, egy velencei mozgalom pedig egyenesen a Napóleon óta nem létező Velencei Köztársaságot kiáltaná ki újra, saját törvényhozással. Az északi közvélekedés egy része szerint elegük van abból, hogy nekik kell eltartaniuk most már nem csak a hanyag és lusta dél-olaszok millióit és a korrupt, tolvaj római kormányt, de a migránsokat is.

A nem hivatalos határ jelenleg körülbelül Firenzénél húzódik, ami attól délre van, az Afrika. Ezt a határt tolná lényegesen északabbra, ha a római kormánynak sikerülne az északi országrészeket is migránsokkal elárasztania. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail