A Budapest Pride nem tűr korlátokat

Alternatív útvonalat, illetve akár kordonbontást is terveznek a szombati homoszexuális menet szervezői, akik szabad és biztonságos vonulást szeretnének elérni.

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője indokolatlannak és aránytalannak tartják a rendőrség csütörtöki bejelentését, amely alapján hermetikus területzárással biztosítanák rendezvényüket, mert kordonok nem nyújtanak teljes biztonságot, csak a rendőri jelenlét segíthet megakadályozni az atrocitásokat.

kep33.jpg

A szóvivő elmondta: egyelőre nincs végleges forgatókönyvük a szombati vonulásra; a biztonságot szem előtt tartva hoznak majd döntést, ami a törvényes eszközök kimerülése után akár a kordonbontás is lehet.

Karlik Cintia kijelentette, a szervezők teljesen felkészültek a nyitott vonulásra, amit szerinte a rendőrség és a részvevők együttműködésével biztonságosan meg is tehetnek. Közlése szerint a részvevők eddig pozitívan értékelték ezen szándékukat. „Ez az a pont, ahol tenni kell valamit!”, jelentette ki, hozzátéve, több éve kérik a rendőrséget, hogy találjanak jobb megoldást a rendezvény biztosítására a 2008 óta használt kordonok helyett.

012pride_MG_6864w.jpg

Hollander Dániel, a Budapest Pride másik szóvivője pozitív jelként értékelte, hogy tavaly már nem voltak ellentüntetők a meneten, továbbá megjegyezte, a szervezők 250 menetkísérővel és 50 jogi megfigyelővel segítik a biztonságot, utóbbiak pedig kamerával rögzítik az esetleges atrocitásokat.

Karlik Cintia szerint a lakosság 60 százaléka támogatja, hogy az LMBTQ-embereknek olyan jogai legyenek, mint a többségi társadalomnak. Hollander Dániel szerint emellett a társadalmi elfogadottságot javítja az a tendencia is, hogy egyre többen ismernek személyesen érdekelteket: a legutóbbi felmérésükben megkérdezettek 26 százaléka nyilatkozott ugyanis így, szemben a több évvel korábban mért 12 százalékkal.

pride.jpg

A szóvivők egy kordonokkal lezárt terület előtt tartották meg sajtótájékoztatójukat, és előírták az újságíróknak, hogy csak a kordonokon belülre állva kérdezhetnek. Karlik Cintia szerint ezzel azokra az „értelmetlen, nem létező jogszabályokra” akarták felhívni a figyelmet, amelyek alapján „bizonyos emberek csak kordonok között nyilvánulhatnak meg”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: a felvonulást területzárással, kordonokkal biztosítja a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényként. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail