London nem mazsolázhat

Semmi nem igazolhatja az Egyesült Királyság „rendezetlen kiválását” az Európai Unióból, mindkét fél számára ártalmas lenne, ha megállapodás nélkül szűnne meg a brit EU-tagság – hangsúlyozta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

„Az egyezmény nélküli kilépés még rosszabbá tenné a mindkét fél számára egyébként is vesztes helyzetet. Nem létezik észszerű indok erre a forgatókönyvre”, mondta Barnier, utalva a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter közelmúltbeli kijelentésére, miszerint arra a lehetőségre is fel kell készülnie Londonnak, hogy kivonul a tárgyalásokról. „Egy tisztességes megállapodás sokkal jobb az egyezmény nélküli távozásnál”, szögezte le.

Mint közölte, London nem „mazsolázhatja ki” a neki tetsző elemeket, a felek közötti kereskedelem kizárólag abban az esetben folyhat tovább súrlódásmentesen, ha az Egyesült Királyság tagja marad a belső piacnak és a vámuniónak, de még így is kedvezőtlenebb lesz a helyzet a jelenleginél.

arnier.jpg

„Nem lehetséges csak bizonyos szektoraiban részt venni az egységes belső piacnak. Nem lehetsz félig kinn, félig benn”, fogalmazott a főtárgyaló, hozzátéve: nem biztos benne, hogy ezt teljesen megértették a La Manche-csatorna másik oldalán.

Barnier emellett felhívta a figyelmet az idő szűkösségére, mert – mint mondta – legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Kiemelte, mielőbb meg kell egyezni a jelenleg egyeztetés alatt álló kérdésekről, hogy megteremtsék a „bizalom légkörét” a kereskedelmi tárgyalásokhoz. 

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság megszűnik, amikor hatályba lép a kilépési szerződés; megállapodás hiányában a távozási szándék bejelentése (2017 márciusa) után két évvel megszűnik az EU-tagság, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail