79 lehet a Grenfell Tower áldozatainak száma

A rendőrség szerint a nyolcvan felé közelíthet a múlt heti londoni tűzvész halottainak száma. Az adat tartalmazza az eltűntek számát is, a hatóságok feltételezése szerint azonban ők is életüket vesztették a katasztrófában.

grenfell.jpg

Stuart Cundy rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján elmondta: a szám még mindig változhat, de már nem olyan jelentős mértékben, mint a korábbi napokban.

Épségben előkerült öt olyan ember, akiről eddig azt hitték, hogy eltűntek a Grenfell Towert csaknem teljesen felemésztő tűzvészben. Tizennyolc sérült van még kórházban, kilencnek az állapota kritikus.

Stuart Cundy szerint a 127 lakásos épület átkutatása várhatóan sok-sok hétig eltart. A rendőrparancsnok kijelentette: a vizsgálat kiterjed annak megállapítására is, hogy terhel-e egyéneket vagy intézményeket bűnügyi felelősség a tűzvész miatt.

Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosít. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt – a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét –, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

A kormány első gyorssegélyként 5500 fontot adott azoknak, akiknek megsemmisült a lakása, emellett létrehozott egy ötmillió fontos alapot is, amelyből a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvető fontosságú cikkeket vásárolhatnak.

May háromhetes határidőt szabott a tűzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és előírta, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák őt az ebben elért haladásról. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail