Elhunyt Helmut Kohl

A Kereszténydemokrata Unió politikusa ludwigshafeni otthonában távozott hosszú betegség után, 87 éves korában.

kohl.jpg

A német egység kancellárja 1982-től 1998-ig vezette a Német Szövetségi Köztársaságot. Ennek az időszaknak a végén tért vissza a szovjet megszállási zóna az NSZK-hoz és döntötték le a Berlini Falat.

Közleményben méltatta az elhunytat az Egyesült Államok korábbi elnöke. Az idősebb Bush elnök a szabadság igaz barátjaként és a második világháború utáni Európa egyik legnagyszerűbb vezetőjeként emlegette Kohlt.

George H. Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke és szorosan együttműködött Helmut Kohllal mind a Berlini Fal lebontásában, mind a német újraegyesítés folyamatában. Az Egyesült Államok 41. elnöke kiemelte az egykori kancellár háborúellenes érzelmeit és aláhúzta, hogy még a háborúnál is jobban gyűlölte az önkényuralmat.

„A hidegháború békés befejezése és Németországnak a NATO keretein belül történő újraegyesítése érdekében végzett szoros együttműködésünk életem egyik legnagyobb boldogsága marad”, fogalmazott George H. Bush. „Közös törekvéseinkben Helmut Kohl szikla volt, kitartó és erős. Ma gyászoljuk, hogy elveszítettük, de tudjuk, hogy figyelemre méltó élete merészségre és nagyszerű teljesítményekre ihleti majd a jövendő nemzedékek vezetőit”. 

Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe – mondta Angela Merkel kancellár, aki szerint az elhunyt munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg.

Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért. Halála felidézi ennek a „minden szempontból nagy embernek a képét, teljesítményét, államférfiként betöltött szerepét Németország történelmi órájában, de eltart még egy ideig, mire igazán fel tudjuk mérni, hogy mit is veszítettünk távozásával”, mondta Angela Merkel.

helmut-kohl.jpg

Nagy szerencse a németeknek, hogy megadatott nekik egy olyan államférfi, mint Helmut Kohl, és sokáig fogják még tanulmányozni és csodálni, hogy milyen kivételes ügyességgel ragadta meg és használta ki a Németország újraegyesítésére kínálkozó történelmi esélyt.

Az „államvezetés művészetének legmagasabb foka” volt, ahogy Helmut Kohl „okosan, és valamennyi szomszédunkkal és barátunkkal egyetértésben” megállapodásra jutott az egység helyreállításáról – mondta Angela Merkel. Hozzátette: Helmut Kohl Washingtontól Moszkváig és Párizstól Varsóig bizalmat tudott teremteni Németország iránt, és ő volt a kancellári tisztségben a megfelelő ember a megfelelő időben, amikor a nyolcvanas években Kelet-Európában megjelent egy új szellemiség, és a térség Lengyelországból kiindulva visszaszerezte szabadságát, Lipcsében, Kelet-Berlinben és az egykori csatlósállam más városaiban pedig bátor emberek békés forradalmat hajtottak végre. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail