Zárlatos hűtő okozta a tűzvészt a Grenfellben

A Scotland Yard szerint egy zárlatos hűtőszekrény okozta a múlt heti londoni tűzvészt, amelyben a rendőrség becslései alapján 79-en vesztették életüket. Camdenben több száz lakót költöztettek el olyan házakból, amelyeket a Grenfell Toweréhez hasonló anyaggal burkoltak. A toronyban alighanem jó néhány illegális migráns is lakott.

grenfell.jpg

Fiona McCormack, a londoni rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy a Grenfell Tower tűzbiztonsági vizsgálatnak alávetett külső burkolóelemei nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbákon a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott. A rendőrség megvizsgálja, hogy lehetséges-e vádemelés gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt – a Kensington-Chelsea tanács ingatlankezelő cégét –, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

fiona.jpg

McCormack főfelügyelő: a leégett toronyház lakói közül senkinek a bevándorlási státusát nem fogja vizsgáln

Fiona McCormack elmondta: 250-en dolgoznak a 24 emeletes, 127 lakásos toronyépület átkutatásán, de a tűz olyan pusztítást végzett, hogy az épület teljes átvizsgálása és az áldozatok felkutatása az év végéig is eltarthat, és nem bizonyos, hogy minden egyes áldozatot sikerül majd fellelni és azonosítani. Hozzátette: a belügyminisztérium ígéretet tett arra, hogy a leégett toronyház lakói közül senkinek a bevándorlási státusát nem fogja vizsgálni, és ezt a rendőrség sem tervezi. Ennek jelentőségét az adja, hogy a hatóságok szerint az eltűntként nyilvántartott egykori lakók közül többen esetleg azért nem jelentkeznek, mert tartanak attól, hogy a rendőrség vizsgálni kezdi nagy-britanniai tartózkodási jogosultságukat.

A Scotland Yard főfelügyelője megerősítette, hogy a halálos áldozatok és az eltűntként nyilvántartott, de a hatóságok feltételezése szerint szintén elhunyt lakók száma 79, közülük eddig kilencet sikerült azonosítani.

A hűtőszekrényről Fiona McCormack azt mondta: a rendőrség felvette a kapcsolatot a gyártóval, de az már kiderült, hogy a típusból korábban nem kellett egyetlen értékesített példányt sem visszahívni meghibásodás miatt. A hűtőszekrényt jelenleg szakértők vizsgálják.

Korábbi hírek szerint a hűtő gazdája észlelte a tüzet, amit a rövidzárlat okozott, de ahelyett, hogy áramtalanította volna a lakást és hozzáfogott volna az oltáshoz, átment egy szomszédjához, hogy megkérdezze, mit kell csinálni ilyenkor.

A főfelügyelő szerint kizárható, hogy a tűzvészt bárki szándékosan idézte volna elő.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát. Ennek eredményeként több száz lakásból kiköltöztették a lakókat az észak-londoni Camden kerületben, miután kiderült, hogy lakóépületeiket ugyanolyan külső burkolóelemekkel látták el, amilyenek a Grenfellen is voltak.

camden-evacuation.jpg

A veszélyesnek minősített ingatlanokból százakat költöztettek ki

A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást és csaknem négyezer lakót érint a kerület öt toronyházában. A tanács környékbeli szállodákba, illetve tanácsi ingatlanokban kialakított közösségi szállásokra telepítette az érintettek egy részét, mások rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek. A veszélyesnek nyilvánított lakóépületekből 83 család nem volt hajlandó kiköltözni.

Az érintett toronyházakat, amelyek egymástól nem messze vannak egy lakóparkban, ugyanaz a cég újította fel, mint a Grenfellt.

A kormány szerint eddig 27 olyan toronyházat találtak, amelyek külső borítása szintén nem felel meg a tűzbiztonsági követelményeknek. (MK/MTI)gnak dönteni a jelenleg Londonban működő uniós ügynökség új székhelyeiről. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail