A királynő ismertette a kormányprogramot

A brit EU-tagságról szóló törvény visszavonása és a bevándorlás szabályozása szerepel az új kormány törvényalkotási programjának középpontjában. A programot II. Erzsébet királynő ismertette a Lordok Házában.

britains-queen-elizabeth-ii-sits-alongside-her-son-britains-prince-picture-id699168102-ed.jpg

Fülöp herceget kórházi kezelése miatt fia, Károly walesi herceg, trónörökös helyettesítette 

A királynő által felolvasott törvényalkotási program szerint a Konzervatív Párt vezette kormány a brit EU-tagság megszűnési folyamatának sarkalatos törvényhozási elemeként a most következő parlamenti évadban jogszabályt alkot az uniós tagságot rögzítő, 1972-ben kelt csatlakozási törvény érvénytelenítéséről.

Ehhez kapcsolódik az uniós eredetű jogszabályok tömegének átvezetése a brit jogba – 19 ezer jogszabályról és rendelkezésről van szó –, és a brit jogalkotás kivonása Európai Unió bíróságának joghatósága alól.

Az uniós eredetű jogszabályok átvezetése után az Alsóház saját hatáskörében dönt majd arról, hogy e joganyag mely elemeit tartja továbbra is érvényben.

A törvényalkotási program hangsúlyozza, hogy a kormány a lehetséges legjobb megállapodásra törekszik az Európai Unióval a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon, és olyan törvényeket alkot, amelyekkel sikerre vihető a Brexit.

A tervezet szerint a kormány hatáskörébe kerül a bevándorlás szabályozása, a nemzetközi szankciókról szóló döntéshozatal, a nukleáris biztonság, valamint a mezőgazdaság és a halászat szabályozása.

A bevándorlás szabályozásáról szóló törvénycsomag-tervezet központi eleme, hogy az EU-tagság megszűnése után London nem érvényesíti az unión belüli szabad mozgás alapelvét, az uniós tagállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárai és családtagjaik jogi státusát onnantól a brit törvények határozzák meg.

A kormány azonban már korábban hivatalosan jelezte, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani kívánja az uniós polgárok jogosultságait, de csak viszonossági alapon.

A kormány meggyengült helyzetben, abszolút többség nélkül kezd hozzá az új törvényalkotási évadnak, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójával együttműködve. A DUP-vel kezdett együttműködési tárgyalások azonban még mindig nem zárultak le, és az észak-ír párt épp a királynői beszéd előestéjén figyelmeztette a konzervatívokat arra, hogy ne vegyék magától értetődőnek a DUP feltétlen támogatását.

A konzervatívok és a DUP együttműködésének első próbája jövő szerdán várható, amikor az Alsóház szavaz a most beterjesztett törvényalkotási programról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az Alsóház elveti a programot, a kormánynak a miniszterelnökkel együtt le kell mondania. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail