Az UNESCO Hitler háza védelmében

Nem jogellenes Adolf Hitler szülőházának kisajátítása az osztrák alkotmánybíróság szerint. A parlament határozata alapján decemberen lett a ház az osztrák állam tulajdona. Lerombolni az UNESCO nem hagyja.

BraunauAHstrAKGW.jpg

A szülőház fellobogózva a náci rémuralom idején

A ház tulajdonosa a kisajátítást alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az állam a kisajátítással kívánta megakadályozni, hogy az épület szélsőségesek zarándokhelye legyen. A házat szanálni akarják és szociális célokra szeretnék felhasználni.

alex-jones-baby-hitler.jpg

A bébi Führer

Az alkotmánybíróság indoklása szerint az államnak különleges felelőssége, hogy meghiúsítsa a neonáci ideológiák térnyerését. A ház „különleges szimbolikus erejét” csak akkor lehet tartósan megakadályozni, ha alapvető építési változtatásokat végeznek az épületen, amely felismerhetetlenné teszi. Wolfgang Sobotka belügyminiszter szerint azt kívánják biztosítani, hogy „ez a ház soha többet ne kerülhessen rossz kezekbe”.

bormann.jpg

Martin Bormann

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci vezetés szürke eminenciása, a diktátor utolsó helyettese, Martin Bormann. A nácik felújították és „kulturális központot” alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta.

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki.

braunau.jpg

A ház mai állapotában

Sobotka belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki, de az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja a ház lerombolása ellen foglalt állást. A belügyminisztérium által felállított szakértői bizottság is a tömeggyilkos szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail