Az összes toronyház megbukott

A június közepi londoni tűzvész óta eddig megvizsgált toronyházak épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon, közölte a Downing Street. Kiderült, hogy a Grenfell Tower felújítása során 700 ezer fontot spóroltak meg a kivitelezők.

1963_630.jpg

Negyvenöt közigazgatási körzetben eddig 149 toronyház külső burkolóelemeit vizsgálták meg, és kivétel nélkül mindegyik vizsgálati minta gyúlékonynak bizonyult az ellenőrzéseken.

A június 14-ei tűz után a kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el. A katasztrófa a 24 emeletes, 127 lakásos Grenfell Towerben egy zárlatos hűtő miatt történt, és a jelenlegi adatok szerint 79 emberéletet követelt. Ilyen halálos tűzvészre Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt példa. Nem kizárt, hogy a halálos áldozatok tényleges számát soha nem sikerül megállapítani, és nem bizonyos, hogy az üszkös romok között fellelt áldozatok mindegyikét azonosítani lehet, mivel valószínűleg jó néhány illegális migráns élt a toronyban ott lakó ismerősei, barátai szívességéből.

A BBC-hez eljutott dokumentáció szerint a Grenfell Tower renoválása közben módosították a terveket, és az eredetileg tervezett horganyötvözet helyett olcsóbb, de a tűznek kevésbé ellenálló alumíniumalapú külső borítólemezeket alkalmaztak. Az alvállalkozók 2014 nyarán egész listát kaptak, amelyben a kivitelező összesen csaknem 700 ezer font megtakarítást írt elő a felújítási munkálatokban. A listán szerepel, hogy tervezett horganylemezek helyett alumínium alapanyagú lemezeket kell használni az épület külső borításához. Ettől a tételtől önmagában több mint 290 ezer font megtakarítást várt a kivitelező cég.

A Grenfell Tower renoválása az eredeti költségvetésbe beállított 9,2 millió font helyett végül 8,5 millió fontba került. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail