Éghető anyaggal burkolták a Grenfellt

A két héttel ezelőtti londoni tűzvész óta eddig megvizsgált épületburkolati minták közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon, mondta Thersa May miniszterelnök. Eközben kiürítettek egy lakóépületet a németországi Wuppertalban, mert külső burkolata hasonló anyagból készült, mint a Grenfell Toweré.

Theresa May elmondta: eddig 120 toronyház külső burkolóelemeit vizsgálták meg, és kivétel nélkül mindegyik gyúlékonynak bizonyult az ellenőrzéseken. A kormány felszólítja a helyhatóságokat, hogy ne várjanak a további hivatalos központi ellenőrzések eredményére, hanem saját hatáskörükben vizsgálják meg a területükön lévő toronyházakat, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

wupp.jpg

A németországi Wuppertalban egy tizenegy emeletes épület környékét a rendőrség lezárta, majd a lakókat buszokkal szállították el az önkormányzat által biztosított lakásokba. Az épület szigetelését elbontják, utána a lakók visszatérhetnek otthonukba. A munkálatok hetekig tarthatnak.

A Grenfell-tragédia nyomán indított vizsgálat kimutatta, hogy a 68 lakásos társasház szigetelése gyúlékony, nincsen tűzjelző berendezés, és a szűk folyosók és balkonok miatt tűz esetén hamar elboríthatja a füst a menekülési útvonalakat.

Wuppertalban még nagyjából hetven épületet vizsgálnak meg. A városvezetés arra számít, hogy megfelelnek a tűzbiztonsági követelményeknek, így több embert már nem kell kiköltöztetni. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail