A németek rájöttek, mire jó a drón

Németország nem bérel izraeli drónokat, mert azokat rakétákkal fel lehet szerelni, és terrorista banditák kivégzésére is alkalmasak. Ez pedig ellenkezik a szocdem „elvekkel”, és szeptemberben választások lesznek. Van még lejjebb, Nyugat-Európa?

A Szociáldemokrata Párt ellenállása miatt vérzett el a 652 millió dollárra taksált üzlet a Bundestag) költségvetési bizottságában. Szerintük ugyanis egy terrorellenes háborúban nincs keresnivalójuk rakétáknak. A terroristákat csak nézni szabad.

42001.jpg

Német politikusok két héttel ezelőtt izraeli látogatásukon meglepődve tapasztalták, hogy a drónokat Izrael likvidálásokra is alkalmas fegyverekkel szerelte fel. „Amikor megláttam a felfegyverezhető drónokat, melyek bérlésével eddig egyetértettünk, rájöttem, hogy csak a rakéták hiányoznak róluk ahhoz, hogy felfegyverzettek legyenek”, mondta Karl-Heinz Brunner német parlamenti képviselő a vezető baloldali izraeli napilapnak, a Jediot Achronotnak.

A szociáldemokraták a költségvetési bizottságban levetették a napirendről a fegyverüzletet, legalábbis a szeptemberi választásokig. Az SPD-politikusok attól tartanak, hogy a drónokat célzott kivégzésekre is felhasználhatják, ami ellentétes a párt elveivel.

A német aggodalmak enyhén szólva érthetetlenek, hiszen még ha ki is bérelik az izraeli drónokat, semmi sem kötelezi őket felfegyverzésükre, célzott likvidálásról nem is beszélve, másrészt a más országtól beszerzett pilóta nélküli repülők között is jó néhányat fel lehet szerelni rakétákkal és alkalmassá lehet tenni célzott kivégzésekre.

heron.jpg

Ursula von der Leyen kereszténydemokrata védelmi miniszter képmutatónak nevezte a szociáldemokraták álláspontját, és utalt arra, hogy az SPD tavaly fegyverrel felszerelt európai drónok fejlesztése mellett szavazott. A német légierő tábornokai is bírálták a döntést.

Jelenleg Németország tíznél több – izraeli gyártmányú – Heron-1-es pilóta nélküli repülővel rendelkezik, amelyeket például Afganisztánban használ, felderítésre. Az új bérleti tárgyalások a Heron-2-es, rakétákkal is felszerelhető változatról folytak.

Az Israel Aerospace Industries Heron-2-ese a világ egyik legnagyobb, 26 méter szárnyszélességű pilóta nélküli repülője, amely több mint 24 órán át képes a levegőben maradni, és többtonnányi terhet tud szállítani.

1501363.jpg

Az indiai kormány még 2015-ben állapodott meg az izraeli hadicéggel tíz darab – természetesen rakétákkal felszerelhető – Heron TP megvásárlásáról 400 millió dollárért az indiai légierő számára. India már 2012-ben akart venni drónokat a zsidó államtól, de ott sem volt meg ehhez a kellő politikai támogatás. A TP modell hatótávolsága 7400 kilométer, és 36 órán át képes a levegőben maradni. A hosszú távú stratégiai rakétacsapások végrehajtásán kívül a TP is alkalmas kémkedésre.

Indiának ma közel kétszáz izraeli drónja van, közülük több mint száz Searcher és hatvannyolc darab, fel nem fegyverezhető Heron-1. Talán ez utóbbit kéne bérbe adni, mivel alkalmas arra, hogy kielégítse a németek afganisztáni békevágyát, és nem lehet vele megölni senkit.


vissza

facebooktwitteremail