Az ukránok többsége elutasítja a föderációt

Az ukránok több mint hatvan százaléka elutasítja Ukrajna átalakítását szövetségi állammá, és mintegy ötven százalékuk szeretné, ha az ország csatlakozna az Európai Unióhoz – derült ki a Rejting ukrán közvélemény-kutató csoport felméréséből.

Ukrajna föderációvá való átalakítását – ami lényegében a keleti országrész Oroszországhoz való csatolásának első lépcsőfoka lenne – a megbuktatott moszkovita Viktor Janukovics elnök hívei, a Kreml és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatják. Hangos szószólója az ügynek Leonyid Kucsma volt államfő egykori hivatalvezetője, Viktor Medvedcsuk, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója és bizalmasa. Ugyanakkor a parlamentben jelentős többségben lévő Európa-párti politikai erők – kormányzó és ellenzéki frakciók egyaránt – Ukrajna mostani államformájának megőrzése mellett állnak.

uktajna.jpg

A Rejting május 22-31. között végzett, háromezer résztvevőre kiterjedő felmérése alapján a lakosság húsz százaléka támogatná a föderációra való áttérést, a megkérdezettek 18 százaléka nem tudott, vagy nem akart állást foglalni a kérdésben. A közvélemény-kutató csoport kiemelte, hogy minden tizedik támogatná Ukrajna szövetségi állammá alakulását azok közül, akik nincsenek bizalommal Oroszország iránt.

Ukrajna uniós csatlakozását a megkérdezettek fele támogatná, 12 százalékuk szerint az országnak a Moszkva által irányított orosz-fehérorosz-kazah vámszövetséghez kellene csatlakoznia, 28 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy az EU-tól és Oroszországtól egyforma távolságot kellene tartania.

Negyven százalék tartja fontosnak az ukrán állampolgárok számára két hete bevezetett vízummentes beutazás lehetőséget az Európai Unióba, 55 százalékuknak azonban ez nem lényeges dolog.

A felmérés eredménye nem hozott számottevő változást az egy évvel korábbi közvélemény-kutatáshoz képest. Továbbra is a nyugati országrészben élők, illetve a fiatalabbak számára fontos az európai uniós vízummentesség, a legkevésbé pedig a nyugdíjas korúak számára van ennek jelentősége. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail