A csődturizmus vége?

Lehet, hogy a jövőben nem lehet egyszerűen meglépni a tartozás elől azzal, hogy az adós kitelepül valamelyik uniós országba. Hogy a UK-ben a Brexit után mi lesz ezen a téren, még nem tudni.

Hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozó új uniós szabályok, amelyek célja, hogy elősegítsék a követelésbehajtást – közölte az Európai Bizottság. A szabályok a hitelezők számára pedig pénzük visszaszerzését.

magancsod-angliai-magyarok-londoniapro-40084.jpg

Mostantól lehetőség nyílik arra, hogy eljárásokat alkalmazzanak a más uniós országokban található adósoktól történő pénzbehajtás céljából: megszilárdulnak az úgynevezett csődturizmussal szembeni biztosítékok. Ha az adós röviddel a fizetésképtelenségi eljárás megindítása előtt áthelyezi a székhelyét egy másik uniós tagállamba, a bíróságnak mérlegelnie kell, hogy valódi- e a székhelyáthelyezés, nem pedig az enyhébb csődeljárási szabályok kihasználására irányul.

2019 nyaráig az Európai Unió valamennyi országára kiterjedő összeköttetés létesül az elektronikus nemzeti fizetésképtelenségi nyilvántartások között, amely megkönnyíti a más uniós országokban zajló ilyen eljárásokra vonatkozó információk beszerzését. Igen valószínű azonban, hogy Nagy-Britannia addigra már nem lesz tagja az Uniónak. Ennek egyik legfontosabb következménye, hogy az uniós jog hatályát veszíti az egész UK területén, és annak szerepét visszaveszi az angol-walesi, a skót, illetve az észak-ír jog. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail