Nem kell távoznia senkinek

Theresa May miniszterelnök közölte: a törvényesen Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok közül senkinek, így a mintegy 80 ezer magyarnak se kell majd távoznia a Brexit után.

Akik a később meghatározandó határnapig – de maximum a brit uniós tagság megszűnéséig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, letelepedett státust kapnak, és ugyanazok a jogok járnak nekik az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Akik az egyelőre még nem ismert határnap előtt érkeznek, de a brit EU-tagság megszűnéséig nem töltenek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.

theresamay2206.jpg

Később határozzák meg azt a határnapot, amely után az újonnan érkezőkre már más letelepedési szabályok lesznek érvényesek. A kormányfő ismertetése szerint ez a határnap nem lehet korábbi, mint 2017. március 29, és nem lehet későbbi a brit EU-tagság megszűnésének napjánál.

A szabályozási tervezet 22 oldalas összefoglalója leszögezi, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a majdan kijelölendő határnap után érkeznek tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába, szintén maradhatnak legalább átmeneti ideig, és személyes körülményeiktől függően később ők is jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az e csoportba tartozók már nem számíthatnak arra, hogy garantáltan megkapják a letelepült státust.

Az új szabályozás egyik alapelve az is, hogy a kormány nem kíván családokat szétszakítani. Azok a családtagok, akik a brit EU-tagág megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok.

stream_img.jpg

A letelepedett státus nem azonos a brit állampolgársággal, de akik megkapják ezt a státust, legalább hatévnyi életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodás után brit állampolgárságot kérhetnek. A státus megszűnik, ha e státus birtokosa két évnél hosszabb ideig folyamatosan távol van Nagy-Britanniától, hacsak nem fűzik szoros szálak az országhoz.

Theresa May megerősítette azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy minderről viszonossági alapon kell megállapodásra jutni az Európai Unióval, mivel Londonnak biztosítania kell az EU-tagországokban élő brit állampolgárok jogosultságainak megőrzését is. Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit állampolgár él.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a tervezet ismertetése utáni alsóházi vitában kijelentette, hogy a konzervatív kormány javaslatcsomagja nem túl nagyvonalú. Corbyn megismételte a Labour régóta vallott álláspontját, amely szerint a kormánynak azonnali hatállyal, egyoldalúan és feltételek nélkül garantálnia kell a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságainak jövőbeni érvényesítését. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail