Nem lesz koedukált a Siratófal

Az ortodox pártok nyomására az izraeli kormány vasárnapi ülésén befagyasztotta korábbi tervét, hogy a reformirányzatok követelésére koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a Siratófalnál.

A liberális reformmozgalom vezetője, Gilad Kariv rabbi szégyenteljesnek és szerencsétlennek, valamint Izrael és a zsidó nép érdekeivel ellentétesnek nevezte a lépést. David Lau askenázi főrabbi ezzel szemben alapvetően hibásnak minősítette a Siratófal megosztásának tavaly januárban elfogadott elképzelését.

Western-Wall.jpg

A Kneszet plénuma megszavazta a betérési törvényt is, amely szerint csakis az országos rabbinátus intézheti a zsidó vallásba betérés ügyeit Izraelben.

A koedukált Siratófal-szakasz ellen szólalt fel Avigdor Liberman védelmi miniszter és Juval Steinic energiaügyi és hírszerzési miniszter is, mert szerintük ezzel elidegenítik a külföldön élő zsidó diaszpórát, és megosztják az Izraelben élő zsidókat.

wall.jpg

A Siratófal előtti tér mát több tettlegességig fajuló botrány színhelye volt

A határozat szemben áll a helyi és az amerikai zsidó reform- és konzervatív mozgalmaknak tett izraeli ígéretekkel. Az ortodixua nem tekinti a júdaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó vallási irányzatokat, és ellenzik a férfiak és nők közös helyen, egymástól megfelelően el nem választva történő imádkozását. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail