„Nem fogunk családokat szétszakítani”

Rendkívül komoly és méltányos a javaslat, amelynek értelmében az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után is a szigetországban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek – hangoztatta Theresa May kormányfő Brüsszelben.

May sajtótájékoztatóján négyszer is megismételte, hogy „nagyon komoly és méltányos” az állampolgári jogok biztosításáról szóló brit ajánlat, amelyet a kormány hétfőn fog részletesen ismertetni.

„Szeretném megnyugtatni az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokat, hogy senkinek nem kell majd elhagynia az országot, nem fogunk családokat szétszakítani” – hangsúlyozta. Ehhez kölcsönösségre van szükség, hogy a Brexit után az EU-ban maradó tagállamokban élő britek jogait is tiszteletben tartsák.

theresa_may_jcj_ofdo58.jpgtheresa_may_jcj_ofdo58.jpg

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy a javaslat előrelépést jelent, ugyanakkor valami oknál fogva úgy véli, ez még „nem elégséges”. Arra a kérdésre, hogy az előző napi találkozó után egyértelművé vált-e számára, hogy London pontosan milyen kapcsolatot akar kialakítani a jövőben az EU-val, Juncker nemmel válaszolt.

Christian Kern osztrák kancellár aláhúzta, hogy a brit ajánlat „jó első javaslat, de sokat kell még rajta dolgozni”.

Az ajánlatból annyi már kiszivárgott, hogy azok, akik egy később meghatározandó időpontban már legalább öt éve az Egyesült Királyságban élnek, letelepedett státust kapnának, amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a briteknek.

Azok, akiknek ebben az időpontban még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők legfeljebb kétéves türelmi időt kapnának, hogy rendezzék státusukat.

May állítólag nem határozta meg ezt az időpontot, pusztán annyit mondott, hogy az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

Brit kormányzati források szerint May ugyanakkor elutasította az Európai Bizottság követelését, miszerint Londonnak a jövőben el kell ismernie az EU bíróságának joghatóságát az uniós állampolgárok esetében. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail