Az életkor határozta meg, ki kire voksolt

A brit politika új választóvonala nem a társadalmi helyzet, hanem az életkor, ez határozta meg a választásokon a pártpreferenciát. A fiatalok baloldaliak és a Brexitet is ők ellenzik jobban, de míg az első szavazók 57 százaléka, a 70 évesek és ennél idősebbek 84 százaléka vett részt a szavazáson.

your-vote-counts-600x423.jpg

A YouGov a választások napja óta több mint 50 ezer választót kérdezett meg a tanulmány elkészítéséhez.

A felmérés kimutatta, hogy az először szavazó 18-19 éves korcsoportban a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 47 százalékponttal haladta meg a kormányzó konzervatívokét, a 70 éves és ennél idősebb szavazók körében ugyanakkor a Konzervatív Párt előnye 50 százalékpont volt a Munkáspárt előtt.

A vizsgálat szerint a választáson résztvevő 18-19 évesek 19 százaléka szavazott a Konzervatív Pártra, 66 százalékuk a Munkáspártra. A 70 év feletti korosztály 69 százaléka a Konzervatív Pártra voksolt, és csak 19 százalék adta szavazatát a Munkáspártra.

balos biodiszlet.jpg

Munkáspárti biodíszlet a legutóbbi kampányban. Nehezen mozdulnak a fiatalok

Az egyes korosztályokon belül a konzervatívoknak az 50-59 év közöttiek körében volt először előnye a Munkáspárttal szemben, az ennél fiatalabb korosztályok mindegyikében többen szavaztak a Munkáspártra, mint a Konzervatív Pártra.

A YouGov modellszámítása szerint az életkor minden tíz évnyi emelkedésével hozzávetőleg 9 százalékponttal növekszik az esélye annak, hogy az adott választó a konzervatívokra szavaz, és a fordulópont – vagyis az a kor, amely felett az egyes választók nagyobb eséllyel voksolnak a Konzervatív Pártra, mint a Munkáspártra – jelenleg 47 év.

A tanulmány szerint az egyes korosztályok részvételi hajlandósága közötti különbség magyarázza, hogy a Munkáspárt – jóllehet jelentősen növelte képviselőinek számát – miért nem nyerte meg nagy fölénnyel a múlt heti parlamenti választást. A közvélemény-kutató cég kimutatta, hogy a 18-19 évesek 57 százaléka, a 70 évesek és ennél idősebbek 84 százaléka vett részt a szavazáson.

idosszavazo.jpg

Az idősek aktivizálták magukat

Országos átlagban 69 százalékos volt a részvételi arány.

A szavazási szándékok közötti generációs kontraszt már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás korosztályok szerint lebontott eredményeiben is élesen megmutatkozott. A YouGov a referendum után nem sokkal elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a 18-24 év közöttiek 71 százaléka a bennmaradásra, a 65 éven felüliek 64 százaléka a kilépésre voksolt. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail