Angol-francia akcióterv a netes iszlámpropaganda ellen

Theresa May Párizsban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások a jövő héten megkezdődnek. May és Macron meccsen is voltak.

Emmanuel-Macron-and-Theresa-May-770420.jpg

„A Brexit-tárgyalások menetrendje változatlan marad, és azok a jövő héten megkezdődnek”, mondta a brit kormányfő Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. „Meg fogjuk találni a megegyezést, amely egyszerre szolgálja az Egyesült Királyság érdekét, de annak a 27 országnak az érdekeit is, amelyek bent maradnak az Európai Unióban” – tette hozzá.

A francia köztársasági elnök megerősítette, azt szeretné, hogy a tárgyalások „a lehető leggyorsabban megkezdődjenek”. Macron jelezte, hogy az EU kapuja „mindig nyitva lesz” Nagy-Britannia előtt, hogy az Európai Unióban maradjon addig, amíg „a kilépési tárgyalások be nem fejeződnek”. „De ha egyszer elkezdődtek, sokkal nehezebb visszalépni” – hívta fel a figyelmet, megerősítve, hogy tiszteletben tartja a brit nép döntését.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy hazája és Nagy-Britannia „nagyon konkrét akciótervet” indít a terrorizmus elleni küzdelemben az internetes propaganda megakadályozására.

„Úgy döntöttünk, hogy még tovább lépünk egy nagyon konkrét akciótervvel, amelyen napok óta dolgozunk”, mondta a francia elnök. Ennek kapcsán mindketten utaltak a közelmúltban végrehajtott manchesteri és londoni terrortámadásokra.

Macron jelezte, hogy az egyik legfontosabb tervezett intézkedés célja a gyűlöletre és a terrorizmusra való uszítás megszüntetése az interneten. A brit és francia hatóságok megerősítik a szolgáltatóknak azon kötelezettségét, hogy törölni kell minden uszító tartalmat.

„Történtek már kötelezettségvállalások, de azok nem elégségesek. A levelezések bizalmas jellegének megőrzése mellett javítani kell a hozzáférési eszközökön a kódolt tartalmakhoz annak érdekében, hogy az üzenőprogramok ne válhassanak a terroristák és a bűnözők eszközeivé”, fogalmazott a francia elnök.

„Megállapodtunk abban, hogy többet teszünk az internetes terrorizmus ellen. Az a lényeg, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy jogilag kötelezni lehessen a vállalatokat a tartalmak törlésére, ha azt nem teszik meg maguktól”, erősítette meg Theresa May.

foci.jpg

A két ország vezetője munkavacsorájukat követően kilátogatott a Franciaország-Anglia barátságos labdarúgó mérkőzésre a Saint-Denis nemzeti stadionba, ahol egyperces csenddel emlékeztek a terrorista merényletek áldozataira.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója a Financial Timesnak adott interjújában az egyeztetések megindítására, illetve egy „stabil, elszámoltatható és erős mandátummal rendelkező” tárgyalódelegáció kijelölésére sürgette Londont.

„Aggódom amiatt, hogy gyorsabban telik az idő, mint bárki hinné, a kérdések, amelyekről megállapodásra kell jutnunk, ugyanis rendkívül összetettek”, közölte az egykori francia miniszter. „Magammal nem tudok tárgyalni”, mondta, hozzátéve, hogy az EU készen áll megkezdeni az egyeztetéseket, amikor az Egyesült Királyság megfelelően felkészült.

A Brexit után bennmaradó huszonhét tagállam egységéről szólva a főtárgyaló azon véleményének adott hangot, hogy azt nem szabad természetesnek venni, az egységen folyamatosan dolgozni kell. Mint mondta, bizonyos ügyek feltehetőleg ki fogják kezdeni később ezt az egységet, de ő mindent meg fog tenni a megőrzése érdekében.

Michel Barnier közölte: legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat a britekkel, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

16-8-4-Barnier-1200.jpg

Az 50. cikkely kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra, ennek alapján a britek tagsága 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Utóbbi megoldást Barnier nem támogatná, mondván, hogy minden újabb késedelem tovább növeli a bizonytalanságot.

Barnier hétfőn találkozott a kormány két képviselőjével Brüsszelben, de nem sikerült megállapodniuk a tárgyalások menetrendjéről. A felek végül abban egyeztek meg, hogy a héten folytatódnak a technikai szintű tárgyalások.

Az eredeti tervek szerint június 19-én kellene megkezdődnie a Brexit-tárgyalásoknak, de a konzervatív párt vereséggel felérő győzelme miatt nagy a bizonytalanság, hogy sikerül-e tartani a menetrendet. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail