Megalakult az új kormány

Megalakult a konzervatív kisebbségi kormány a Konzervatív Párt vezetésével. Theresa May miniszterelnök kijelentette: a kormány feladata most az, hogy sikeres tárgyalásokat folytasson a Brexitről.

gov.jpg

A legfontosabb kabinettisztségekben nem történt változás: továbbra is Philip Hammond tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, Amber Rudd a belügyminiszter, Boris Johnson a külügyminiszter, Sir Michael Fallon maradt a védelmi miniszter, David Davis vezeti a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott tárcát, Liam Fox pedig az új kormányban is a külkereskedelmi minisztérium élén áll.

Johnson, Davis és Fox a Brexit-tábor három frontembere.

Az előrehozott választások végleges eredménye szerint a Konzervatív Párté a legnagyobb alsóházi frakció, de elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. Mint ismeretes, a toryk a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójával együttműködve kormányoznak tovább.

Az együttműködés első próbája június 27-én lesz, amikor az Alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az Alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.

A kabinet hétfői alakuló ülése után, kedden May Franciaországba utazik, ahol Emmanuel Macron elnökkel tárgyal. Egy hét múlva – ugyanaznap, amikor II. Erzsébet királynő előterjeszti a parlamentben az új kormány törvényalkotási programjának fő pontjait – megkezdődnek a Brexit tárgyalások. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail