Vérvád a toryk ellen

Több ezren tüntettek a Downing Streetnél: miután migránsok haltak meg a tűzben, ezért mondjon le a miniszterelnök, a konzervatívok meg véres kezű gyilkosok. Teljes lendületben az elvakult baloldal, az ész vigyázzban áll.

gren01.jpg

 Bolsevista agitátor a toryk kiakolbólítására szólít fel

Részlet a Guardian szudáni újságírónője, Nesline Malik cikkéből, aki a gyilkos tűzvész helyszíne mellett összegyűlt túlélőket és rokonokat látva ezt fogalmazta meg:

„Lehetetlen volt rájuk nézni és nem meglátni a nyilvánvalót: túlnyomó többségben arabok, muzulmánok vagy afrikaiak voltak. Európai migránsok [sic] voltak, fekete britek, menekültek a fejlődő világból [?] - némelyikük már második generáció – és menedékkérők, akik London szegény, fehér munkásosztályával osztoztak a tornyon. Lehetetlen volt hallgatni a nyelveket, amelyeken szeretteikkel beszéltek telefonon, és nem meghallani azt, hogy ezeket az embereket gyakran „másságként” könyvelték el. Lehetetlen volt a halottak neveit olvasván nem látni, hogy ők maguk, vagy a szüleik más helyekről kényszerültek eljönni. Az első megnevezett áldozat egy szíriai menekült volt, Mohammed al-Haj Ali. A lista most egyre nő, hogy a peremre szorítottak, a megrágalmazottak és a jogfosztottak kiáltását rögzítő tekerccsé váljon.”

„Végigsétálva Észak-Kensington utcáin, ahogyan a média leereszkedett ide”, folytatódik a Guardian szomáli újságírónője, a peremre szorított, megrágalmazott és jogfosztott Nesline Malik vádbeszédbe forduló jajkiáltása, „lehetetlen volt nem meglátni azt, milyen erőteljes módon voltak az áldozatok szegregálva az őket körülvevő infrastruktúrától. Szürreális volt látni a tornyot, miközben a negyed más lakosai a kávéházakban ülnek a napsütésben, ki-be járnak a jógastúdiók ajtaján; észrevenni, hogy a tanács minden meginterjúvolt tagja fehér középosztálybeli volt, és hogy az áldozatok történeteit életük nap-napi realitásaitól messze eltávolodva hozta a hírközlés. A BBC egy újságírója bocsánatot kért egy haragos lakos „nevében”, aki káromkodott a kamerába. Kultúrák találkozásának szimbólumaival terhes pillanat volt”, állapítja meg az újságírónő (akit a teljes mű érdekel angolul, ide kattintva kiélvezheti.)

downing.jpg

Rendőri készültség a Downing Streetnél

A Downing Streetnél tiltakozók szerint a kormány és a Kensington and Chelsea tanácsa nem tett megfelelő lépéseket a kerület északnyugati szélén Grenfell Tower tűzvészkárosultjainak megsegítésére. A megozduláson fizikai erőszakra is sor került.

A tanács épületébe tüntetők hatoltak be még péntek délután. Fő követeléseik közt volt, hogy panaszaikat és követeléseiket közvetlenül a kerületi tanács vezetője, Nick Paget-Brown hallgassa meg, és adjon írásos biztosítékokat a követelések teljesítésére. Ezen kívül bűnügyi vizsgálatot követelnek az épület tavaly elvégzett felújításának kivitelezője ellen. Véleményük szerint a tanács ingatlankezelő cége által végrehajtott renoválás célja nem az épület biztonságosabbá tétele, hanem csak külső csinosítása volt, hogy a leggazdagabb londoni kerület jómódú polgárainak ne egy ronda tornyot kelljen nézniük.

down.jpg

Ez így polkorrekt. Fordítva már rasszizmus lenne, vagy még borzasztóbb

Theresa May kormányfő hivatalában fogadta a hajlék nélkül maradtak képviselőit, az áldozatok hozzátartozóit és a helyi civil szervezetek aktivistáit. A küldöttség szószólója elmondta: az elmúlt 48 órában összesen két és fél órán át tárgyaltak a kormányfővel. Részleteket nem árult el, mondván: a delegáció először az érintett helyi közösséget tájékoztatja. 

Theresa May a találkozó után kiadott nyilatkozatában dicsérte a sürgősségi szolgálatok, az egészségügyi szolgálat és a helyi közösségi szerveződések hősies helytállását, ugyanakkor elismerte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak a katasztrófa utáni első órákban nyújtott hatósági támogatás és információszolgáltatás „őszintén szólva nem volt kielégítő”. A miniszterelnök közölte: meghallgatta az aggályokat, és azonnali széleskörű intézkedésekre adott utasítást a hozzátartozók és a túlélők megsegítésére.

Az előző nap létrehozott 5 millió font értékű kormányzati alap felhasználása már meg is kezdődött, az összegből a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvető fontosságú cikkeket vásárolhatnak. Theresa May megígérte, hogy ha további anyagi forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítani fogja.

gren.jpg

A tüntetés eredetileg a konzervatívok és a DUP együttműködése ellen indult

A kormányfő háromhetes határidőt szabott a tűzvészben megsemmisült lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és elrendelte, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák őt az ebben elért haladásról. A Grenfell Towerhez hasonló lakóépületek tűzbiztonsági állapotát a hatóságok sürgősséggel felül kell vizsgálni, és e vizsgálat eredményeiről is személyesen Mayt tájékoztatni.

A londoni kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon tartott szombat délutáni tüntetésen legalább háromezren vettek részt. A demonstrációt eredetileg azért szervezték, hogy tiltakozzanak a Konzervatív Párt és a Demokratikus Unionista Párt tervezett kormányzati együttműködése ellen. A szónokok azonban elítélték és elégtelennek minősítették a katasztrófára adott kormányzati és helyhatósági válaszlépéseket is.

gren03.jpg

"Gyilkosság", "A toryknak véres a kezük", "Rúgjátok ki a torykat!"

Szombaton felfüggesztették a városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak közlekedését, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és a kiégett házból a szél törmeléket hord a pályákra. Felmerült olyan aggály is, hogy a tűzvészben meggyengült szerkezetű magasház stabilitását veszélyeztetheti a metrószerelvények keltette talajrezgés.

Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka, aki a 127 lakásos toronyházat szinte teljesen megsemmisítő tűz rendőrségi vizsgálatát vezeti, elmondta: a rendőrséghez eddig 58 olyan emberről érkezett bejelentés, akik a tűzvész éjszakáján a Grenfell Towerben tartózkodtak és azóta nincs róluk hír. „Sajnálatos módon azt kell feltételeznem, hogy nem élnek”.

Cundy rendőrparancsnok kérte azokat, akiknek a tűzvész éjszakáján sikerült kimenekülniük a Grenfell Towerből, de erről nem tájékoztatták a hatóságokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel. „Nem az érdekel, hogy miért nem jelentkeztek eddig, csak azt akarom tudni, hogy biztonságban vannak”, fogalmazott.

A toronyház átkutatása és az áldozatok maradványainak elszállítása "heteket vagy ennél is hosszabb időt" vehet igénybe. (MK/Guardian/Sun/MTI)


vissza

facebooktwitteremail