Pokoli torony: 30 halott

A Scotland Yard szerint legalább harmincan meghaltak a Grenfell Towert elpusztító tűzvészben. Úgy tűnik, nem volt gyújtogatás.

pri_43355778.jpg

Még mindig vannak holttestek a kiégett nyugat-londoni toronyházban, de az épület veszélyes állapota miatt az átvizsgálás hosszú időt vesz igénybe. Egy áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe.

Stuart Cundy rendőrparancsnok szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy gyújtogatás történt volna. Nem bocsátkozott részletekbe arra a kérdésre, hogy összesen hány halálos áldozata lehet a tűzvésznek, csak annyit mondott: a rendőrség akkor közöl végleges számot, ha pontos adatok birtokában van.

A parancsnok korábban azt mondta: reméli, hogy a végleges szám nem lesz három számjegyű. Hozzátette: nem biztos, hogy a tűzvész mindegyik áldozatát sikerül megtalálni és azonosítani. A brit médiában pénteken megjelent egyes nem hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a hatvanat.

stuartczundy.jpg

Stuart Cundy

Az első megnevezett áldozat egy szíriai menekült, Mohammed Alhajali volt, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába és általános mérnöki tanulmányokat folytatott. Ő a teljesen kiégett, 24 szintes Grenfell Tower 14. emeletén lakott bátyjával, akit a tűzoltók kimenekítettek a lángoló toronyházból.

A Scotland Yard bűnügyi vizsgálatot indított a tűzvész ügyében. Cundy rendőrparancsnok azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség meggyőződése szerint bűncselekmény történt, ilyen súlyos szerencsétlenségek után mindig indul vizsgálat annak kiderítésére, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.

london-fire-grenfell-tower.jpg

A műszaki vizsgálat jelenleg a 127 lakásos épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul

A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

Pénteken látogatást tett II. Erzsébet királynő és unokája, Vilmos herceg, leendő király az egyik befogadó központban, ahol a megsemmisült toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail