Eddig tizenhét halott a Pokoli Toronyban

A londoni tűzoltóság parancsnok asszonya szerint még csak közelítőleg sem lehet tudni, hányan lehettek a szerdán kiégett londoni toronyházban, ahol olyan gyorsasággal terjedt a tűz, amilyet a parancsnok pályafutása során még nem látott.

greenfell01.jpg

Danielle Cotton elmondta: a tűzoltó alakulatok már bejárták és röviden átvizsgálták a 24 szintes épület minden emeletét, de egyelőre nem lehetséges a Grenfell Tower teljes körű átkutatása, mert az épület, de különösen annak peremrészei szerkezetileg nem biztonságosak.

Hozzátette: előző reggel, a tűzvész csúcspontján komolyan tartott attól, hogy a toronyház összeomlik. „Mindannyian emlékszünk 9/11 rettenetére”, mondta, a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozatra utalva.

A londoni tűzvészben legalább tizenheten meghaltak, de sajnos várható, hogy további halottakra bukkannak, és a kórházakban is sok sebesült lebeg élet és halál között. Az NHS tájékoztatása szerint harmincheten részesülnek kórházi kezelésben, tizenheten kritikus állapotban vannak.

A tűzoltóparancsnok asszony szerint jelenleg nem tudni azt sem, hányan tartózkodhattak a 127 lakásos épületben a tűzvész idején. A szám megállapítását nehezíti, hogy sokan élhettek egyedül a házban, akikről nem tudható, hogy éppen hol voltak, a jelenleg eltűntként kezelt lakók közül pedig sokan lehetnek a tűzvész után kialakított közösségi ellátóközpontokban, vagy kórházban.

Dany Cotton elmondta: tűzoltó pályafutása során még soha nem látott ilyen gyorsan terjedő épülettüzet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy túlságosan korai lenne a találgatás tűzvész okairól, ezt a következő hónapok alapos vizsgálata lesz hivatva kideríteni.

dany-cotton.jpg

Danny Cotton

A tűzoltóparancsnok elmondta azt is, hogy az oltás és a mentés során kilenc tűzoltó könnyebben megsérült. Hozzátette: a fizikai sérüléseknél sokkal aggályosabbnak tartja, hogy a történtek hosszabb távon milyen mentális hatást gyakorolnak a helyszínre vonult tűzoltókra, mivel ők olyasmiket láttak és hallottak, amiket korábban soha.

A londoni tűzoltóság vezetője ennél részletesebben erről nem beszélt, de kijelentette, hogy rendkívül traumatikus eseményről van szó. A tűzoltóparancsnok szerint az oltásban részes tűzoltóknak szakértői segítséget nyújtanak a trauma feldolgozásához.

Még csütörtökön is nyolc tűzoltóautó és hatvan tűzoltó dolgozott a kiégett épületnél. A következő feladat az épület szerkezeti megerősítése, hogy a toronyház alapos átkutatása megkezdődhessen.

A tűzvész helyszínét csütörtökön felkereste Theresa May miniszterelnök.

Őfelsége II. Erzsébet királynő nyilatkozatban fejezte ki elismerését a tűzoltóknak és a többi életmentő szolgálat tagjainak az általuk tanúsított hősiességért, azért, hogy életüket kockára téve mentettek másokat.

A királynő unokája, Vilmos herceg – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő adománnyal járult hozzá a tűzvész sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére létrehozott alapítványhoz. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail