Leégett a Grenfell Tower

Az 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop azonban London egész területéről látható e sorok írásakor, szerda reggel-kora délelőtt.

grlead.jpeg

A Grenfell Tower Kensington északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

gr02.jpg

Ilyen volt

Szerda reggelig a rendőrség nem közölt pontos adatokat a sérültek számáról, sem arról, hogy a tűzvésznek vannak-e halottjai. A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A tűz kitörésekor több százan lehettek az épületben, a hatóságok jelenleg harminc, főleg füstmérgezéssel kórházba került emberről tudnak, de ez a szám folyamatosan változhat. Csak remélni lehet, hogy halottak nincsenek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy többen az égő épületben rekedtek.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky Newsnak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában.

Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal.

gr01.jpg

Hasonló tűzeset utoljára 2009 júliusában volt a délkelet-londoni Camberwellben, a Lakanal House-ban, ahol hatan veszítették életüket és húsznál többen sérültek meg. Azt megelőzően 1968 májusában riasztották toronyháztűzhöz a tűzoltókat egy gázrobbanást követően: a kelet-londoni Newhamben égett le a Ronan Point. Ez a katasztrófa négy ember életét követelte és tizenhetet juttatott kórházba. 

A Greenfell Towerben a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail