Megindult a temető

Döbbent háztulajdonos szólította fel a helyi tanácsot arra, vessen véget annak, hogy a szomszédos temetőből a hátsó udvarába látogassanak a halottak, és ott is maradjanak.

Koponyadarabokra és csontokra bukkant Frank Taaffe, az írországi Meath megye lakosa. Az ok szerinte az, hogy nincs megfelelő választóvonal a hátsó udvara és az azzal szomszédos temető között, amely egyébként is felé lejt, így a földi maradványok akadálytalanul átgurulhatnak az ő magántulajdona területére.

hulla03.jpg

Eddig még csak csonttöredékek kerültek elő, de a hatvanhárom éves férfi attól tart, csak idő kérdése, hogy borzasztóbb – például a balzsamozás miatt kellőképp le nem bomlott – leletekre bukkanjon, ha a frissebb sírok is megnyílnak Hivatalosan nem zárták be a temetőt, bár az utolsó elhantolásra 2015-ben került itt sor.

hulla02.jpg

A férfi cselekvésre szólította fel a tanácsot, eddig azonban semmi nem történt, bár nyilvánvalónak tűnik, hogy a probléma az ő asztaluk: a temető fala meg van rongálódva, ez okozhatja a riasztó jelenséget. Márciusban egy régész járt a helyszínen, és felmérte a helyzetet; a fal omladozása már két évtizede tart, és ha még egy csapadékos tél jön, az a maradékát is elmoshatja, ugyanakkor egész sírok indulhatnak meg lefelé a hátsó udvarba, ami balesetveszélyt is hordoz magában.

hulla01.jpg

Mr Taaffe-t aggasztja az elhunytak méltóságán esett csorba is.

Paddy Meade tanácstag asszony szerint a falat rövid idő alatt helyre fogják állítani, amint a Meath megyei tanács rábólint. A háztulajdonos szerint sincs többről szó, mint két ember egy-két heti munkájáról.


vissza

facebooktwitteremail