Mákjuk van a tűzkárosultaknak

Sajid Javid önkormányzati miniszter bejelentése szerint a kormány 68 lakást vett egy újonnan felépített, részben még építés alatt álló luxuslakónegyedben, nem messze a teljesen kiégett Grenfell Towertől.

A lakások egy luxuskivitelű, több száz lakásból álló ingatlankomplexumban vannak, de a kormány a megvásárolt egy, két és három hálószobás lakásokat szociális lakásként utalja majd ki a leégett Grenfell Tower egykori lakóinak.

afocim.jpg

Sajid Javid szerint nem átmeneti elhelyezésről van szó, a kormány végleges megoldásként kínálja a lakásokat a károsultaknak, akik júliustól költözhetnek be.

A lakónegyedben 1,5 millió fontról indulnak a lakásárak, de hirdetnek a komplexumban lakásokat tízmillió font feletti árakon is.

Az ingatlankomplexum építője azonban egybehangzó szerdai médiaértesülések szerint önköltségi áron kínálta fel a lakásokat a kormánynak.

Sajid Javid szerint ez csak az első lépés a károsultak lakáshelyzetének megoldására.

lakasok.jpg

Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A Grenfell Towert a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Egyelőre nem tudni, mekkora értékcsökkenéssel kell szembenézniük a luxusnegyed építtetőinek azzal, hogy migránsok jelennek meg lakóként az egy- és tízmillió font közti értéket képviselő ingatlanokban, de nyilvánvaló, hogy az eddigi árakért a még eladó, illetve építés alatt álló lakásegységek eladhatatlanok. Az sem kétséges, hogy az illető negyedbe most már csak az új lakókhoz hasonló társadalmi állású emberek költöznek be, s ezzel megindulhat az eddig régi fényében megőrzött Kensington slumosodása.

A hatvanas-hetvenes években több ezer, a Grenfellhez hasonló tornyot húztak fel a lakásínség enyhítésére. Csak remélni lehet, hogy ezek most nem égnek le sorra.

Sajid-Javid.jpg

Sajid Javid

Az 1969-ben egy pakisztáni buszsofőr gyerekeként született Sajid Javid húsz éves kora óta tagja a Konzervatív Pártnak. Jelentős pénzügyi szakképzettséggel rendelkezik, korábban a Deutsche Banknál volt igazgató, betöltötte a Kereskedelmi Kamara elnöki tisztét, a politikában pedig különféle miniszteri és államtitkári posztokat töltött be. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail