Az Iron Lady összefogásra hívja az úszókat a FINA ellen

A FINA május végén jelentette be a leplezetlenül Hosszú Katinka ellehetetlenítésére hozott módosításokat. A ma élő legnagyobb úszó szerint „a FINA-ban káosz uralkodik. Átláthatatlan pénzügyek, ötletszerűen módosított szabályok, jövőkép nélküli vezetők”.

A háromszoros olimpiai bajnok úszófenomén, az elmúlt öt év győztese a közösségi oldalán tette közé szerda reggel írását, amelyben nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. 

hosszu-katinka-1-1024x576.jpg

Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

„Mindenki azt gondolja, hogy az új szabályok Hosszú Katinka ellen születtek. Ez részben igaz, hiszen becsaptak”, olvasható a levélben.

Az ötszörös világbajnok azt is megjegyzi, hogy a szövetség olyan előnyöket is ad neki, amelyekből ő nem kér. Nem akar például selejtező nélkül döntőzni a világkupa-állomásokon. Kifejezetten károsnak tartja, hogy az előző világversenyek érmesei automatikusan szerepelhetnek majd a finálékban, mert így a fiataloknak esélyük sincs bizonyítani a nagyok ellen, és éveket kell várniuk, amíg kikopnak előlük.

hosz.jpg

Szintén hibának tartja, hogy nem minden számot rendeznének majd meg minden versenyen, ami azt eredményezheti, hogy például egy német sztárúszó nem indulhat Berlinben, mert az ő száma ott nem lesz a programban.

„Melyik az a sportág, amelynek a vezetése ráragasztja az innovatív jelzőt egy szabályrendszerre, amellyel legismertebb arcainak szereplését korlátozza?”, tette fel a kérdést Hosszú, aki szerint mindez olyan, mintha az NBA-ben hoznának egy szabályt, hogy LeBron James jövőre semmiképpen ne szerepelhessen sorozatban nyolcadszor a nagydöntőben vagy a teniszezőknél Rafael Nadalt és Roger Federert arra figyelmeztetnék, hogy az ő idejük már lejárt.

Hosszú Katinka úgy véli, a szabályváltozásokkal a FINA-nak az a célja, hogy a világkupával szemben megőrizzék a szövetség vezetőinek fontos világ- és Európa-bajnokság státuszát, egyúttal értetlenségét fejezi ki, „miért nem részesülnek a versenyzők a sportág legjövedelmezőbb eseményeiből?” Ehhez pedig az úszók fő pénzkereseti és kitörési lehetőségének számító világkupát lerombolja a szövetség, amelynek elöljárói tudják, hogy elveszíthetik hatalmukat, ha „néhány versenyzőjük túlnő rajtuk”.

hosszu-katinka-2-1024x576.jpg

„Hiszem, hogy az úszósport igenis profi szintre emelhető, de ehhez a 'mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek' múlt századi gondolkodásmódjával szakítanunk kell! A FINA vezetői már döntöttek: nem hajlandóak egyenrangú tárgyalópartnerként kezelni minket, a versenyzőket, sőt olyan szabályokat hoznak, amelyekkel szándékosan korlátozzák a lehetőségeinket”, írta Hosszú, azt hangsúlyozva, hogy a FINA vezetői a sportág és a versenyzők érdekei helyett kizárólag saját üzleti érdekeiket tartják szem előtt, s ma is úgy működtetik a sportágat, mint 1989-ben.

Hosszú kiemelte, 28 évesen már kevesebb van előtte a pályafutásából, mint mögötte, így „homokba dughatná a fejét”, de ő nem saját maga miatt írta ezeket a sorokat, hanem a mostani fiatal úszókért.

Az Iron Ladynek becézett sportoló nem érti, miért nem tudhatják az úszók, hogy például a világbajnokságok televíziós bevételei mekkorák, ebből mekkora a FINA haszna és miért nem részesülnek ebből a sportolók.

hosszu-katinka-e1456824802397.jpg

„Nem túlzás kijelenteni, hogy a FINA-ban káosz uralkodik. Átláthatatlan pénzügyek, ötletszerűen módosított szabályok, jövőkép nélküli vezetők. Elsőre talán ijesztőnek tűnik, de eljött az idő, hogy mi, versenyzők, tegyünk az úszás jövőjéért!" - jelentette ki Hosszú Katinka, aki szerint az, hogy az NBA bevételeinek 51 százalékát fordítják a kosarasok fizetéseire, valamint például a teniszezőknél működő profi és jövedelmező modell annak köszönhető, hogy az adott sportágak játékosai, versenyzői összefogtak és közösen léptek fel a saját érdekükben.

„A lehetőség adott. Hogy elszánjuk-e magunkat, csak rajtunk múlik. Szerencsére a feladatunk ugyanaz, mint bármelyik úszódöntőn, amikor meghalljuk a rajtjelet: egyszerre elindulni. Csak most nem egymás ellen, hanem egymásért” – zárul a nyílt levél. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail