Theresa May cenzúrázná az internetet

Ha az internetszolgáltatók nem lépnek fel a radikalizáló hatású online tartalmak ellen, a kormány fontolóra veheti olyan új intézkedési hatáskörök bevezetését, amelyekkel útját állhatja a hozzáférésnek e szélsőséges tartalmakhoz.

net.jpg

May a Daily Telegraphnak kijelentette: azt a megoldást részesítené előnyben, ha a szélsőséges eszmék online terjesztése ellen nemzetközi megállapodás alapján bevezetett szabályozással lehetne fellépni, de ha ez nem sikerül, London egyedül is kész a cselekvésre.

A kormányfő hangsúlyozta: az internet ma biztonságos teret nyújt a terroristáknak a toborzáshoz. Erre vall az is, hogy a szombati merénylet elkövetői gyűlöletet terjesztő hitszónokok prédikációit hallgatták online felületeken, és ezekből merítették radikális nézeteiket.

Fontos lenne, ha a nemzetközi közösség együtt tekintené át a kibertér szabályozását, de ha egy ilyen nemzetközi egyezmény nem bizonyul elérhetőnek, akkor kormánya fog beterjeszteni olyan törvénytervezetet, amely Nagy-Britanniát a legbiztonságosabb online térséggé teszi.

Theresa May már a londoni merénylet után leszögezte: nem szabad megengedni, hogy az iszlám szélsőségesség ideológiája bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának. Ezért Nagy-Britanniának együtt kell működnie a szövetséges demokratikus kormányokkal olyan nemzetközi megállapodások elérése végett, amelyek szabályozzák a virtuális teret a szélsőségesség és a merénylettervek terjesztésének megakadályozása érdekében. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail