Theresa May megkövette a konzervatív frakciót

Theresa May miniszterelnök elnézést kért a kormányzó Konzervatív Párt frakciójától a múlt heti parlamenti választások eredményéért. Közölte: a frakció döntésén múlik, hogy ő meddig álljon a kormány élén.

Az előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, kisebbségi kormányzásra kényszerül. A tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával működik együtt, a két pártnak megvan az abszolút többsége az alsóházban.

may-dup.jpg

Theresa May hétfőn, az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb testülete, az 1922 Bizottság előtt számolt be a választások eredményéről. A bizottságot – amikor a Konzervatív Párt kormányon van – azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A testület – amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe – informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára.

A hétfő estébe nyúló meghallgatásról kiszivárgott értesülések szerint Theresa May elnézést kért a frakciótól a vártnál sokkal gyengébb választási eredményért, és kijelentette: ő sodorta a pártot a jelenlegi zűrzavarba, de ő is fogja ebből a helyzetből kirángatni.

Hozzátette: addig tölti be a miniszterelnöki tisztséget, ameddig ezt a tory frakció akarja.

Theresa May elmondta azt is, hogy a DUP-nak nem lesz vétójoga a kormányzati együttműködésben, különösen azokban a társadalmi-szociális kérdésekben, amelyekben a két párt között nézeteltérés van. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail