A belső kabinet ugyanaz

Változatlan személyi összetétellel alakult meg az új kormány belső kabinetje. Az észak-írországi royalista mozgalom legnagyobb pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) úgy döntött, elviekben kész támogatni a toryk vezette kisebbségi kormányt. 

BRITAIN-VOTE_MAY.jpg

Továbbra is Philip Hammond a pénzügy-, Amber Rudd a belügy-, Boris Johnson a külügy-, Sir Michael Fallon a védelmi miniszter és David Davis vezeti a Brexit-ügyi tárcát.

Theresa May még pénteken bejelentette, hogy a Konzervatív Párt Demokratikus Unionista Párt frakciójával együttműködve kormányoz, de koalícióról nem esett szó.

A DUP az észak-ír protestantizmus legkeményebb formációja ideológiai értelemben is. Elveti a homoszexualitás legalizálását és az abortuszt, a teremtést mint tudományos tényt taníttatná az iskolákban. Támogatná a halálbüntetés visszaállítását is. Észak-Írországban az utolsó kivégzést egy gyilkoson hajtották végre 1961-ben.

Arlene Foster, a DUP vezetője szerint további megbeszélések lesznek annak feltárása érdekében, hogy miként lehetne stabilitást teremteni az országban a „nagy kihívásokkal teli jelenlegi időszakban”.

Theresa May miniszterelnök a csütörtöki választások eredményének ismertté válása után bejelentette, hogy a konzervatívokat hagyományosan támogató legnagyobb észak-írországi protestáns erővel, a Demokratikus Unionista Párttal alakít ki együttműködést, így biztosítva a működőképes kormánypárti többséget.

A DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

arlene.jpg

Arlene Foster (balra). A mérleg nyelve

A Downing Street szombat este bejelentette, hogy a DUP elfogadta a konzervatív kormány támogatásáról szóló előzetes megállapodás elveit a "confidence and supply" rendszer alapján. Az ilyen jellegű megállapodásokban részes kis pártok elviekben vállalják, hogy ha kisebbségi kormány alakul, annak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon, illetve olyan jellegű törvényjavaslatok - mindenekelőtt a költségvetés - elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást biztosítják.

Eseti, szavazásról szavazásra kötendő megállapodások alapján az egyezségben részes kis pártok más törvényjavaslatok parlamenti elfogadtatásához is segítséget nyújthatnak, de a bizalmi és a költségvetési szavazásokhoz nyújtott támogatásuk a legfontosabb, mivel ezek kudarca a kormány bukását jelenti.

A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája június 27-én várható, amikor az újjáalakuló alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.

A Downing Street szóvivője szombat este közölte, hogy a DUP-val folytatandó együttműködés részleteit hétfőn vitatja meg hivatalosan az új kormány.

Theresa May elnézést kért azoktól a volt konzervatív képviselőktől, akik a választáson elveszítették alsóházi mandátumokat, és „akik ezt nem érdemelték meg”.

Arra a kérdésre, hogy megfordult-e a fejében a lemondás gondolata, a kormányfő kitérően azt mondta: a Konzervatív Párt szerezte a legtöbb képviselői helyet az alsóházban és a legtöbb választói szavazatot. „E kritikus időszakban, a nemzet érdekében a kormányalakítás a kötelességünk, és én ezt fogom tenni”, fogalmazott Theresa May.

A szombatra hivatalossá vált végleges adatok szerint az előrehozott csütörtöki parlamenti választásokon a 2010 óta kormányzó konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 főt.

emmadenrcoad.jpg

Kensington bepirult

Külön keresű pirula a toryknak London egyik legelőkelőbb negyede, Kensington eredménye, ahol a szoros állás miatt több alkalommal is újra kellett számolni a szavazatokat. A végeredmény: húsz vokssal nyert a Labour jelöltje Kensingtonban, ahol 1974 óta csak a konzervatívok tudtak nyerni. Így lett munkáspárti képviselő asszonya Emma Dent Coad személyében többek közt Vilmos herceg, trónörökösnek és Kate Middletonnak is. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail