Keserű pohár a győzelem

Elvesztette abszolút többségét a Konzervatív Párt, amely az észak-ír protestánsok nélkül nem fog tudni kormányozni. Hiba volt a kampányban az idősek szociális ellátásának megkurtítását emlegetni: a nyugdíjas osztály azonnal reagált. Gyengült a font, Theresa May, úgy tűnik, marad.

Péntek reggeli számítások szerint a Konzervatív Párt 318 mandátuma ugyan messze meghaladja a Munkáspárt 262 mandátumát, a teljes ellenzéknek azonban körülbelül tizennégy képviselője lesz, míg az eddigi Alsóházban tizenhéttel kevesebben voltak.

UK-Election-Results-2017.jpg

A részletes – nem teljesen végleges és nem hivatalos – eredmények péntek délelőtt (párt, megszerzett mandátumok száma, rájuk leadott szavazatok száma, %), kék színnel az Alsóházba bejutottak:

Tory: 315, 13 568 738, 42,4 %; Labour: 261, 12 824 729, 40,08 % Skót Nacionalista Párt: 35, 977 568, 3,05 % Liberális Demokraták: 12, 2 349 403, 7,32 %; Demokratikus Unionista Párt (észak-ír protestáns királypárti): 10, 292 316, 0,91 %; Sinn Féin (észak-ír katolikus, egykor az IRA terrorszervezet politikai szárnya): 7, 238 915, 0,74 % Plaid Cymru (walesi): 4, 164 466, 0,51 % Zöldek: 1, 524 604, 1,63 % Független: 1, 144 884, 0,45 %; Ulsteri Unionista Párt (észak-ír protestáns királypárti): 0, 83 820, 0,26 %; Szociáldemokrata és Munkáspárt (észak-ír katolikus republikánus): 0, 95 419, 0,3 %; UKIP: 0, 593 582, 1,85 % Egyéb: 0, 166 013, 0,52 %.

A 2015-ben megválasztott Alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt, a Labour tehát valamelyest növelte befolyását.

Az észak-írországi unionista párt hagyományosan a Konzervatív Párt szövetségesei. A legnagyobb ulsteri protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) várhatóan tíz képviselővel lesz jelen, és ez elégséges lehet ahhoz, hogy a Konzervatív Pártot alkalmanként abszolút többséghez segítse egy-egy sarkalatos horderejű szavazáson.

Az eredménnyel mindazonáltal kialakult a „hung Parliament”, vagyis „függő” Alsóház, amelyben egyik párt sem szerzi meg a stabil önálló kormányzáshoz szükséges többséget. Ennek a helyzetnek nincsenek nagy hagyományai Nagy-Britanniában.

Az eredmény éles kontrasztban áll a korábbi felmérésekkel, amelyek még 18-20 százalékpontos támogatottsági előnyt mutattak a konzervatívoknak a Munkáspárttal szemben. Az akkori számítások szerint ez elég lett volna ahhoz, hogy Theresa May a többi frakció létszámát 120-150 fővel meghaladó alsóházi konzervatív pártcsoporttal a háta mögött alakítson új kormányt.

Ez a támogatottsági előny azonban folyamatosan és gyors ütemben szűkült, nem utolsósorban azért, mert a konzervatívok megszellőztették a nyugdíjasok egyes szociális ellátási formáinak, mindenekelőtt a gondozásnak a megkurtítását, maguk ellen hangolva az érintetteket. Ugyanakkor az internet cenzúrájának és az emberi jogi törvények megváltoztatása a terrorellenes harc frontján nyilván számos mohamedán szavazót mozgósított, aki egyébként otthon maradt vagy másra szavazott volna.

Május utolsó napjaiban már voltak olyan eredmények is, hogy a toryk elveszíthetik többségüket, és ez most beigazolódott.

Ugyancsak helytállónak bizonyult a választóhelyiségek zárása pillanatában közölt exit poll. A NOP/Ipsos MORI közvélemény-kutató konglomerátum által a BBC, az ITV és a Sky televíziós társaságok számára elvégzett felmérés, amely 144 szavazóhelyiségnél összesen 30 450 választó megkérdezésére alapult, szintén azt vetítette előre, hogy bár a konzervatívoké lesz a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt nem szerzett abszolút többséget.

Mayt lemondásra szólította fel Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője, mondván: a kormányfő a Konzervatív Párt abszolút többségével együtt a közbizalmat is elvesztette, és ennek elégségesnek kell lennie ahhoz, hogy távozzon. Anna Soubry, a Konzervatív Párt EU-párti csoportjának egyik vezető tagja is kijelentette, hogy Theresa Maynek nyilvánvalóan át kell gondolnia pozícióját.

May első pénteki nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a Konzervatív Párté a legnagyobb frakció, és a párt kapta a legtöbb voksot, feladata pedig most a stabilitás időszakának megteremtése.

Gyengült az angol font péntek reggel ezekre a hírekre: a dollárhoz képest egy ideig 1,5 százalékot meghaladó veszteségben is járt, 1,27 dollár/fontra gyengülve az elmúlt hetek 1,30 dollár/font körüli árfolyamairól. Az euróval szemben 0,88 font/euró feletti árfolyamokat is mértek az exit poll után első percekben. Később a font valamelyest visszaerősödött, de az exit poll előtti értékeknél továbbra is gyengébb.

Paul Hollingsworth, a Capital Economics elemző közgazdásza szerint a brit gazdaság bizonytalan időszak elé nézhet a jövőbeni gazdaságpolitikával és a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások kimenetelével összefüggésben, különös tekintettel arra is, hogy felmerülhet egy újabb parlamenti választás lehetősége. A fő kérdés az, hogy Theresa May képes lesz-e elégséges támogatást szerezni. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail