Megnevezték a terroristákat

Hivatalosan is megnevezte kedden a londoni merénylet harmadik elkövetőjét a Scotland Yard, ugyanakkor vádemelés nélkül szabadlábra helyezte mindazokat, akiket a szombati vérengzés miatt őrizetbe vettek.

Butt, 27, Redouane, 30, Zaghba, 22.jpg

Butt, Redouane és Zaghba

A rendőrség terrorellenes parancsnokságának tájékoztatása szerint két társával együtt a 22 éves, olasz állampolgársággal is rendelkező marokkói Youssef Zaghba hajtotta végre a London Bridge-i, amelyben heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

Zaghba Kelet-Londonban, Barkingban lakott, és nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem az MI5 figyelmét. A két másik elkövető a 27 éves, brit állampolgárságú pakisztáni Khuram Shazad Butt és a líbiai-marokkói Rachid Redouane volt.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London Bridge járdájára, ahol gyalogosokat gázoltak el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéseltek. A kiérkező rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban.

butt.jpg

Butt már szerepelt a tévében is

A rendőrség tájékoztatása szerint Khuram Shazad Butt tevékenységét már 2015-ben vizsgálni kezdte a Scotland Yard terrorelhárító szolgálata és az MI5, de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült. Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.

Butt tavaly feltűnt a Channel 4 egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval. Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság, azzal a váddal, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a dzsihadista terrorszervezetnek. 

Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirún élén állt, és először azzal hívta fel magára a brit elhárítás figyelmét, hogy mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-én végrehajtott amerikai merényletsorozat elkövetőit.

anjem-603908.jpg

Anjem Choudary

Az olasz sajtó szerint Youssef Zaghba apja marokkói, anyja olasz, aki jelenleg is Bolognában él. A napilap értesülései szerint a férfi 1995-ben született a marokkói Fezben. Marokkóban és Bolognában is élt.

A terroristát 2006-ban az olasz hatóságok feltartóztatták, amikor Törökországba akart repülővel eljutni, hogy onnan Szíriába utazzon tovább. Lefoglalták útlevelét és telefonját, amelyen nem találtak szélsőséges tartalmat, csak vallásos üzeneteket és oldalakat. Nemzetközi terrorizmus gyanújával feljelentették, de nem emeltek ellene vádat. Az olasz hatóságok jelenlétét és mozgását – mint „idegen harcosét” – a marokkói és a brit hatóságoknak is jelezték.

Zaghba egy londoni étteremben dolgozott, és folyamatos kapcsolatban állt az anyjával. Utoljára 2016-ban járt Olaszországban.

A Scotland Yard szabadlábra helyezte a korábban letartóztatott hét nőt és öt férfit, akik közül a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves. A rendőrség egyéb részletet velük kapcsolatban nem közölt, a közleményben szerepel ugyanakkor, hogy a rendőrség a családtagok bevonásával jelenleg is dolgozik a szombat esti merénylet halálos áldozatainak azonosításán.

Az MI5 és a rendőrség jelenleg ötszáz aktív terrorellenes nyomozást folytat, és háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok érdeklődésére tarthatnak számot. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail