Tűzszünet a világ legreménytelenebb országában

A felekezetközi és etnikai konfliktusok dúlta Közép-afrikai Köztársaság kormánya tűzszünetet írt alá Rómában több fegyveres csoport képviselőivel.

Az afrikai ország kormánya, valamint a vele és egymással is szemben álló 14 fegyveres csoport küldöttei péntek óta tanácskoztak Rómában, a megállapodást végül a kabinet és tizenhárom csoport írta alá.

140902_FOR_CAR-AntiBalaka_02-850.jpg.CROP.original-original.jpg

A felek a megállapodásban elkötelezték magukat amellett, hogy a tűzszünet azonnal életbe lép a Közép-afrikai Köztársaság egész területén. Ez az első lépés a felek közötti megbékélés és az ország stabilizálása érdekében. A tűzszünet lehetővé teszi az országban a szabad közlekedés helyreállítását, és az ezt eddig akadályozó blokádok és torlaszok felszámolását.

A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek közé számít a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember folyamatos élelmiszerhiányban szenved.

War+Poverty+Fuel+Conflict+Central+African+9MLNXUTiCPWl.jpg

A londoni Legatum intézetnek a legnehezebb sorsú országokról készített tavalyi listája szerint a Közép-afrikai Köztársaság a legreménytelenebb hely a világon. Ezzel összefügg, hogy Ferenc pápa 2015 novemberében Banguiban nyitotta meg az akkor kezdődő irgalmasság szentéve első szent kapuját. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail