Otthonhoz jutnak Amona kilakoltatott telepesei

Huszonöt éves szünet után elkezdték építeni az első hivatalosan is engedélyezett, új izraeli telepet a Nyugati Parton – jelentette be Twitter-üzenetében Binjámin Netanjahu miniszterelnök.

„Ahogy ígértem, megkezdődtek ma a terepmunkálatok egy új település létrehozására Amóna lakóinak. Több évtized után az a megtiszteltetés ért, hogy én lehetek az első, Júdeában és Somronban új települést építő miniszterelnök”, írta Netanjahu.

amichai.JPG

Épül az új település

Az új, Amiháj nevű telepet Ramalla és Nablusz között félúton építik fel annak a negyven családnak, amelyeknek az izraeli legfelsőbb bíróság döntése nyomán február elején távozniuk kellett Amona nevű korábbi településükről, mert azt törvénytelenül, palesztin magántulajdonban lévő területen hozták létre.

A tervek szerint százkét házat húznak fel a lakatlan völgyben, Emek Silo település közelében. Az első lakók az Amonából kitelepített családok lesznek, amelyek azóta az Ofra település iskolájának kollégiumában élnek gyermekeik számának függvényében, egy vagy két szobában.

AMONA-WEB6-master675.jpg

Amona kiürítésének egy drámai pillanata

Az izraeli biztonsági kabinet a kormányfő vezetésével március végén hagyta jóvá egyhangúlag az új település felépítését, miután Netanjahu ezt Amona kiürítésekor megígérte.

ofra.jpg

Ofra

A jordán megszállás alól 1967-ben felszabadított, de Izrael által soha nem annektált Júdeában és Somronban mintegy száz, az izraeli kormány engedélye nélkül létrehozott település található, amelyek számára az izraeli hatóságok biztosítják az alapvető szolgáltatásokat, a vizet és az áramot. A kilencvenes évek eleje óta Izrael nem kezdeményezte új települések kialakítását, noha utólag számos engedély nélküli települést legalizáltak, gyakran korábbiak újabb lakónegyedeinek nyilvánítva őket.

settlement.jpg

Az izraeli hadsereg ma már csak a Nyugati Part töredékét ellenőrzi

A békefolyamat eredményeképp Júdea és Somron 97 %-a ma már a Palesztin Hatóság igazgatása alá tartozik. A településeket és az azokhoz vezető utakat Izrael ellenőrzi. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail