Ukrán gyerekek a Velencei-tónál

A magyar kormány jóvoltából az ukrajnai háborúban érintett családok gyermekei és kísérőik, összesen hatszázhatvanan táboroznak több héten át a Velencei-tónál.

Önkéntesek vették számba azokat a 6 és 13 év közötti ukrán, valamint kárpátaljai magyar gyerekeket, akiknek édesapja Kelet-Ukrajnában harcolt vagy jelenleg is harcol. A táborozás harmadik éve folyik: első alkalommal 550, tavaly 600, idén pedig további tíz százalékkal több gyermek és kísérője kapcsolódhat ki a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi objektumában.

ukran.jpg

A budapesti kormány idén 45 millió forint támogatást nyújt a programhoz. A múlt héten az első, egyben legnagyobb turnusban összesen 120 gyerek érkezett Agárdra, jelenleg mintegy hatvanan vannak. Túlnyomó többségük ukrán, mindössze néhány kárpátaljai magyar anyanyelvű található közöttük.

A kormány szerint nagyon jó visszhangja van egész Ukrajnában a táborozási lehetőségnek: a táborozó gyerekek követei Magyarországnak és Ukrajnának, erősítik a két nemzet együttműködését a Kárpátalján élő magyar kisebbség érdekében is.

Hartyányi Jaroszlava, a magyarországi ukránok szószólója úgy fogalmazott, hogy „Magyarország igazi szomszédként, barátként viselkedik”. Kravcsenkó György, a szervezést végző Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az első csoportot Porosenko ukrán elnök búcsúztatta Ungváron. Jelezte, hogy a táborba sok esetben szomorú, ideges gyerekek érkeznek, de lelkesen és a visszatérés reményében utaznak haza. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail