Meghalt a Politkovszkaja-gyilkosság megszervezéséért elítélt férfi

A putyini rendőrállam nem hallgat az amerikai sürgetésre, hogy bocsássák szabadon az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmozdulásán elhurcolt békés tüntetőket. Meghalt börtönében a férfi, akit Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónő meggyilkolása kapcsán ítéltek el.

„Azoknak, akik békés rendezvényeket tartottak, remek időtöltésben volt részük egy sor oroszországi városban. Azokkal szemben pedig, akik provokáltak és megsértették a törvényt, a törvényeinkkel teljesen összhangban álló intézkedéseket foganatosítottak”, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Fehér Ház elítélte a Navalnij-féle korrupcióellenes tüntetések békés részvevői elleni orosz hatósági fellépést, és sürgette az őrizetbe vettek elengedését.

navalnij0112.jpg

Alekszej Navalnij

Peszkov hangsúlyozta, hogy miközben a demonstrációk egy sor orosz városban békésen, a hatóságokkal egyeztetett helyen és időpontban zajlottak le, addig Moszkvában és máshol „provokációk” történtek. Mint mondta, a rendvédelmi szervek mindent megtettek, amit megkövetelt tőlük a törvény „a jogrend szavatolása érdekében”.

A szóvivő szerint a Kreml nem tartja veszélyesnek a törvény előírásainak megfelelő módon megtartott tüntetéseket, a provokációkat viszont igen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a moszkvai tüntetés eredeti, engedélyezett helyszínén, a Szaharov sugárúton „abszolút problémamentesen” folytak le az ott megtartott rendezvények.

navalnij.jpg

Rendőrterror

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be, hogy az engedélyezett helyszín helyett hétfőn a moszkvai belvárosba hívja tiltakozni követőit a kormányzati korrupció ellen. Az országos tiltakozási akció során az orosz fővárosban ás máshol a rendőrség - előzetes, nem hivatalos összesítés szerint – több mint 1500 embert őrizetbe vett.

Peszkov kijelentései alapján a moszkvai diktatúra „negatívan” ítéli meg azt, hogy az amerikai szenátusban kétpárti megállapodás jött létre a Moszkva ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciók szigorításáról. Az amerikai honatyák megállapodása kizárja annak a lehetőségét, hogy Donald Trump elnök az ő jóváhagyásuk nélkül enyhítsen a gazdasági büntetőintézkedéseken.

Meghalt vologdai börtönében Lom-Ali Gajtukajev csecsen férfi, akit két évvel ezelőtt Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónő meggyilkolásának megszervezéséért ítéltek el.

Anna-Politkovskaya_0.jpg

Anna Politkovszkaja

Politkovszkaja a független Novaja Gazeta című napilap különtudósítójaként bíráló hangnemben írt az orosz kormánynak a Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikájáról. Az újságírónőt 2006. október 7-én gyilkolták meg Moszkvában, saját otthonának lépcsőházában.

A gyilkosság miatt 2015. május 20-án öt csecsen férfit ítéltek el: Gajtukajev mellett három unokatestvérét, Rusztam, Dzsabrail és Ibragim Mahmudovot, valamint Szergej Hadzsikurbanov volt rendőrt. Gajtukajev és Rusztam Mahmudov életfogytiglanit kapott, a többiek között a legenyhébb büntetés 12 év volt. Később bűnrészesség miatt Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőrt is 11 évre ítélték.

gajtukjajev.jpg

Lom-Ali Gajtukajev

Gajtukajevnek több más egészségügyi probléma mellett májzsugora is volt, emiatt ügyvédje – eredménytelenül – kérelmezte a szabadlábra helyezését és azt tervezte, hogy az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul. A jogi képviselő állítása szerint a férfit többször is bántalmazták a börtönben.

A Politkovszkaja-gyilkosság megrendelőjének személyét még nem állapította meg az ügyben folytatott vizsgálat. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail