Gúnyos szóválrás a pártok között

Egyeztetett az együttműködési megállapodásról Theresa May miniszterelnök és Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője. A Downing Streeten tartott kedd délutáni találkozó után egyik fél sem tett hivatalos nyilatkozatot, de nem hivatalosan mindkét részről jelezték, hogy nem maradtak megoldatlan kérdések.

Arlene Foster a Twitteren közölte, hogy a tárgyalások jól haladnak, és ő arra számít, hogy rövid időn belül sikeresen le is zárulnak.

Az Alsóház kedden megtartotta alakuló ülését, amelyen ellenszavazat nélkül újjáválasztották a Speaker, vagyis a házelnök tisztségére John Bercow-t.

also.jpg

Az új Alsóház

Az 54 esztendős Bercow 2009 óta áll a brit parlament választott kamarája élén. Ő az alsóház 157. elnöke azóta, hogy a tisztség 1377-ben létrejött, de a II. világháború óta Bercow az első, akit egymás után háromszor választottak az alsóház elnökévé.

John Bercow akkor foglalhatja el hivatalosan is új tisztségét, ha személyét II. Erzsébet királynő jóváhagyja, ez azonban formális eljárás.

Theresa May a régi-új házelnököt köszöntő beszédében – a képviselők nagy derültségére – közölte: örömmel nyugtázza, hogy legalább Bercow-nak sikerült „földcsuszamlásszerű” többséget elérnie újjáválasztásához. May arra utalt, hogy a közvélemény-kutatások eleinte egyöntetűen földcsuszamlásszerű győzelmet jósoltak a Konzervatív Pártnak, ám a kampány végére a kezdeti előny elolvadt, és a párt végül korábbi abszolút többségét is elveszítette.

bercow.jpg

John Bercow

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője kijelentette: ha Maynek mégsem sikerül megkötnie az észak-írországi protestánsokkal a „káosz koalícióját”, a Labour kész „erős és stabil” kormányzati szerep betöltésére.

A maró gúnnyal átitatott megjegyzés arra utalt, hogy May a kampányban többször arra figyelmeztette a választókat: ha a választásokat a Munkáspárt nyeri, Corbyn „a káosz koalícióját” kötné meg a skót nacionalistákkal és a Liberális Demokratákkal. A konzervatív párt vezetője ennek alternatívájaként „erős és stabil” konzervatív kormányzást ígért. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail