Elhalaszthatják a kormányprogram ismertetését

Médiaértesülések szerint valamivel későbbre tolódik a kormány törvényalkotási programjának parlamenti ismertetése, mivel még folynak az együttműködés feltételeiről szóló tárgyalások a Demokratikus Unionista Párttal (DUP).

Az előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül.

A toryk a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább. II. Erzsébet királynő az eredeti menetrend alapján jövő hétfőn ismertette volna az új kormány törvényalkotási programját a parlamentben, de ezt egyöntetű értesülések szerint a kormány néhány nappal elhalasztja.

A Downing Street erre egyelőre csak közvetett utalást tett. A miniszterelnöki hivatal szóvivője úgy fogalmazott: Andrea Leadsom, az Alsóház vezetője – aki e tisztség betöltőjeként nem a parlamenti kamara elnöke, hanem a kormánypárt frakciójának vezetőjéhez hasonlatos, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – a későbbiekben „bejelentést tesz” a királynői beszéd elhangzásának időpontjáról.

E szóvivői tájékoztatás azért is feltűnő, mivel az uralkodó beszédének időpontját már a választások előtt június 19-ére kijelölték.

David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott minisztérium vezetője hétfőn a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a kialakult parlamenti erőviszonyokra tekintettel valószínűleg „le kell nyesegetni” néhány elemet a Konzervatív Párt választási programjában szereplő törvényalkotási tervekből.

tory-dup.png

Davis nem részletezte, hogy milyen elemek kerülhetnek ki a választási programból a kormány törvényalkotási programjának összeállítása során, de ez valószínűleg a DUP-val folytatott tárgyalásokon válik majd véglegessé.

Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban többször is jelezte, hogy pártja – jóllehet elfogadja, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból – nem támogatja a kemény Brexit politikáját, vagyis azt, hogy a UK kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is.

A Demokratikus Unionista Párt mindemellett nem támogatja a határellenőrzés visszatérését sem az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. A brit EU-tagság megszűnése után az ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ez a csaknem 500 kilométeres határ jó ideje teljesen jelképes, és a közúti átkelőkön semmiféle ellenőrzés nincs.

Theresa May maga is jelezte korábban, hogy ő sem kívánja a határellenőrzések újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország között – nem tudni viszont, hogy ez miképp lesz elkerülhető, mivel Írország továbbra is uniós tagország marad, és tartja magát az EU-n belüli szabad mozgás alapelvéhez, határellenőrzés nélkül viszont bárki beléphet ír területről Észak-Írországba, és ezzel a UK-be. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail