Mélyponton az üzleti bizalom

Drámai mértékben zuhant a brit üzleti szektor bizalmi indexe a toryk abszolút többségének elvesztése miatt. Hitelminősítői vélemények szerint a kisebbségi kormányzásból eredő bizonytalanságok költségvetési kockázatokkal járnak.

A legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség, az Institute of Directors (IoD) szerint rendkívüli aggodalmat kelt, hogy a választások eredményeként a konzervatívok kisebbségi kormányzásra kényszerülnek.

Csaknem hétszáz brit vállalatvezető 92 százaléka mondta azt, hogy aggasztónak tartja a kialakult politikai helyzetet. A gazdasági kilátásokba vetett üzleti bizalom indexe, amely a derűlátó és a borúlátó üzleti vezetők arányának különbségét méri, 34 ponttal nettó mínusz 37-re zuhant a májusi mínusz 3-ról.

Az IoD kimutatása szerint jelenleg a vállalatvezetők 57 százaléka „meglehetősen” vagy „nagyon” borúlátóan ítéli meg a brit gazdaság kilátásait a következő tizenkét hónapra, és mindössze 20 százalék a derűlátók aránya. Májusban 34 százalék mondta magát optimistának, 37 százalék volt a pesszimista üzleti vezetők aránya.

A felmérésbe bevont igazgatók 59 százaléka ugyanakkor „valamelyes” vagy „nagyon” kedvezőtlennek ítélné azt is, ha még az idén újabb választásokat rendeznének Nagy-Britanniában, és csak 23 százalékuk tartaná ezt üdvözlendőnek.

Az általuk vezetett cégek kilátásaira vonatkozó kérdésre a felmérésbe bevont vállalati igazgatók 76 százaléka nevezte aggályosnak vállalata szempontjából a kialakult politikai bizonytalanságot. Negyven százalékuk derűlátó, 23 százalékuk borúlátó cége következő egy évével kapcsolatban, vagyis a vállalati szintű nettó bizalmi index plusz 17.

Az IoD hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez a mutató májusban plusz 36 volt.

iod.jpg

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő helyzetértékelésében kiemelte azt a véleményét, a választások eredményeként kialakult politikai helyzet hátráltatni fogja a Brexit-tárgyalásokat, és növeli a költségvetési kockázatokat.

A Moody's szerint a kisebbségi kormány gyakorlatilag leállítja a költségvetési konszolidációról kidolgozott tervek végrehajtását. A Munkáspárt, amely jelentősen növelte parlamenti súlyát a választásokon, a közkiadások növeléséért kampányolt, ezért sikeres szereplése valószínűleg úgy lesz elkönyvelve, hogy a választók a takarékossági megszorítások ellen voksoltak – áll a hitelminősítő elemzésében.

Ráadásul a brit gazdaság növekedési üteme máris lassulásnak indult: az idei első negyedévben a hazai össztermék mindössze 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi utolsó negyedévben mért szintet. A tavalyi év negyedik negyedében 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek Nagy-Britanniában, és a tavalyi egész évre vetített negyedévenkénti növekedési átlag 0,5 százalék volt - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány az idén eléri a 3,5 százalékot a tavalyi 3 százalékos deficit után. Ez azt jelenti, hogy az államadósság-ráta növekedése is folytatódik, és ezzel Nagy-Britannia egyike lesz azon kevés, elsőrendű besorolással ellátott európai szuverén adósoknak, amelyeknek még nem sikerült fordulatot elérniük közadósság-folyamataikban.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb AAA/Aaa osztályzattal. A Standard & Poor's tavaly június végén, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody's pedig már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

Az S&P agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal AA-ra rontotta a hosszú távú szuverén brit adósbesorolást, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Fitch ugyanilyen osztályzatot és szintén negatív kilátást tart érvényben a brit államadósságra. A Moody's "Aa1" brit besorolása a másik két hitelminősítőénél egy fokozattal jobb, de erre is negatív kilátás érvényes. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail