A Scotland Yard folytatja a házkutatásokat

Folytatódtak hétfőn az intenzív házkutatások Londonkeleti városrészeiben a London Brudge-i mészárlással összefüggésben. A Scotland Yard szerint a terrorfenyegetettség mögött nincs meghatározó külföldi hálózat.

lonbrid.jpg

A rendőrség tudja, ki volt a három merénylő, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez „műveleti szempontból lehetségessé válik”.

A London Bridge-en elkövetett gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses terrortámadásokban heten meghaltak, a három elkövetőt rendőrök a Borough Market területén agyonlőtték.

A merényletben negyvennyolcan megsérültek, közülük hétfőn még hariminchatan voltak kórházban. Huszonegy sérült állapota válságos. A sérültek között négy rendőr van, kettőjük állapota súlyos.

Eddig két halálos áldozat személyazonosságát hozták nyilvánosságra, egyikük kanadai, a másik francia állampolgár. A sérültek között is van hét francia, egy további francia állampolgárt pedig még keresnek.

aw-london-bridge-borough-market-locator-map.jpg

A tetthelyek

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka elmondta, hogy az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze, ezek mibenlétét azonban nem részletezte.

Kijelentette, hogy továbbra is tizenkét ember van őrizetben. Őket előző nap, a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben elvégzett házkutatások eredményeként vették őrizetbe.

A Scotland Yard vezetője elmondta: a merénylet helyszínére érkező fegyveres rendőri osztag az első riasztástól számított nyolc percen belül likvidálta a három terroristát.

cressida_dick.jpg

A Scotland Yard főparancsnok asszonya elmondta: a nyomozás nagyon gyorsan halad, és az elsődleges feladat most annak felderítése, hogy a támadókon kívül részt vettek-e mások is a merénylet előkészítésében

A merénylőkkel a Scotland Yard terrorellenes osztagának nyolcfős egysége végzett, összesen ötven lövést leadva a gyilkosokra. Az akcióban véletlenül lövés ért egy civilt is, de állapota a rendőrség tájékoztatása szerint nem súlyos.

A rendőrséghez szombaton 22:08 órakor érkeztek az első bejelentések arról, hogy egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London Bridge járdáján. A jármű ezután a Borough Markethez hajtott tovább, ahol a három merénylő kiszállt és sok embert megkéselt. Az ámokfutáshoz használt Renault furgont az egyik támadó bérelte nem sokkal a terrorcselekmény előtt.

Cressida Dick elmondta azt is, hogy az elhárító szolgálatok 2013 óta 18 terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg, és az azóta eltelt időszakban naponta átlagosan egy embert vettek őrizetbe a terrorelhárítási műveletek keretében. A főparancsnok kijelentette: nagyon jó a hírszerzési munka is, és ennek révén a szolgálatok rendszeresen meg tudják akadályozni a készülő merényleteket. A március vége óta elkövetett három terrorcselekményt nem külföldről irányították, a merényletek tervezése „jórészt hazai súlypontú” volt.

vasutall.jpg

Hétfő reggelre a rendőrség megnyitotta a London Bridge-et és környékét kiszolgáló, rendkívül forgalmas London Bridge vasúti és metróállomást, és eltávolították a térséget lezáró kordonokat is, lehetővé téve a közúti közlekedés újraindulását

A március 22-ei westminsteri ámokfutás óta a hatóságok öt további merényletkísérletet hiúsítottak meg. Hangsúlyozta: ezeknek, és az elmúlt három hónap három terrortámadásának vannak nemzetközi dimenziói, de a terrorfenyegetettség jelentős részben nem külföldi eredetű. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail