Iszlamista mészárlás a London Bridge-en

Őrizetbe vettek tizenkét embert vasárnap a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának egységei az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. A rendőrség vasárnap délelőtti adatai szerint heten haltak meg a szombat éjjeli iszlamista terrormerényletben. A választásokat nem halasztják el.

nintchdbpict000328886717.jpg

A Scotland Yard vasárnap délutáni bejelentése szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és a környék számos lakóingatlanában további házkutatások zajlanak. A legvalószínűbbnek tűnik, hogy az Iszlám Állam áll a merénylet mögött.

A rendőrség megerősítette, hogy a London hídon történt gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses támadásokban heten meghaltak, és a három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek agyonlőtték.

A Scotland Yard közleménye szerint a merényletben 48-an megsérültek, néhány sérült állapota súlyos, életveszélyes.

A sérültek között két rendőr van. Állapotuk súlyos, de nem életveszélyes - közölte vasárnap délutáni tájékoztatójában a Scotland Yard.

A beszámoló szerint a rendőrséghez szombaton 22:08 órakor érkeztek az első bejelentések arról, hogy egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London Bridge-en. A jármű ezután a Borough Markethez hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak.

A három támadót a Scotland Yard fegyveres egységei a Borough Marketen agyonlőtték.

POLICE-Bridge-231540-960x640 (1).jpg

A környéket továbbra is kordonok zárják le, és a rendőrség kéri a lakosságot, hogy kerülje a London Bridge és a Borough Market térségét.

A Scotland Yard kérte, hogy a lakosság őrizze meg nyugalmát, de legyen éber, és bármilyen – akár jelentéktelennek tűnő – gyanús jelről értesítse a terrorellenes hatóságokat. A rendőrség kérte emellett, hogy akinek fotói vagy videófelvételei vannak az incidensről, juttassa el azokat a Scotland Yardhoz.

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat. A Konzervatív Párt és a Munkáspárt vasárnapra felfüggesztette kampányát, ám az hétfőn folytatódik. A UKIP nem állítja le kampányát, mondván, nem kívánja megengedni, hogy a terrorizmus akadályozhassa a demokratikus folyamatot.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London pakisztáni származású, muszlim polgármestere kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint.

Theresa May felidézte, hogy nem egészen három hónapon belül ez volt a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában, és kijelentette: itt az ideje kimondani, hogy ebből elég. A kormányfő szerint a három merénylet mögött nem ugyanaz a hálózat áll, ám az elkövetőket mégis összeköti „az iszlám szélsőségesség gyűlöletet hirdető gonosz ideológiája”. Ez az ideológia „az iszlám és az igazság eltorzított változata”, amelynek követői azt vallják, hogy a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok nyugati értékei nem összeegyeztethetők az iszlám hittel – mondta Theresa May, aki nem beszélt arról, mit mond az iszlám nem eltorzított változata, amennyiben létezik ilyen.

A miniszterelnök szerint ezt az ideológiát nem lehet csak katonai beavatkozással és a folyamatos terrorellenes védelmi műveletek fenntartásával legyőzni. Ez az ideológia csak akkor lesz legyőzhető, ha sikerül mindenkivel megértetni, hogy a pluralizmus brit értékei magasabb rendűek bárminél, amit a gyűlölet szónokai és hívei kínálnak. Nem szabad megengedni, hogy ez az ideológia bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának. Ezért Nagy-Britanniának együtt kell működnie a szövetséges demokratikus kormányokkal olyan nemzetközi megállapodások elérése végett, amelyek szabályozzák a virtuális teret a szélsőségesség és a merénylettervek terjesztésének megakadályozása érdekében.

POLICE-Bridge-231540-960x640.jpg

A Francia Köztársaság elnöki hivatalának közleménye szerint a terrorizmus elleni harcot érintő európai együttműködés fontosságát hangsúlyozta a francia elnök, amikor az előző napi támadás miatt személyesen is kifejezte a brit kormányfőnek a támogatását és a szolidaritását a brit néppel. Emmanuel Macron egyebek mellett a terrorista propagandaüzeneteknek a közösségi oldalakon történő terjesztése elleni küzdelem fontosságára hívta fel Theresa May figyelmét.

Franciaországban jövő vasárnap tartják a nemzetgyűlési választások első fordulóját, de a külföldön tartózkodó közel másfélmillió francia most vasárnap voksol. Közülük mintegy 100 ezren Londonban. A francia hatóságok kérésére a brit rendőrség megerősített fegyveres védelmet biztosított egész napra a kijelölt francia választóhelyiségekben.

„Én azt szeretném, hogy a köztársasági elnök, aki napok óta a nemzetközi szintéren parádézik, a parádézás helyett inkább élére állna egy terrorizmus elleni Jaltának”, mondta Marine Le Pen a France3 közszolgálati televízióban. „Az öt országnak [Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Németországnak, az Egyesült Államokban és Oroszországnak] le kellene ülnie egy asztal köré, hogy közös intézkedéseket hozzon az iszlamista fundamentalizmus elszámolására.” (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail