A toryk segítői

Észak-Írország nem csak azért fontos Nagy-Britanniának, mert zömében protestánsok lakják, vagy a nemzeti önbecsülés okán. Akár kormányok sorsa is múlhat Ulsteren, mint most is.

Az abszolút többségről lecsúszott May-kormány abban a Demokratikus Unionista Pártban talált partnerre, amelyet az észak-írországi katolikus terrorhullám egyik csúcspontján, 1971-ben alakított Ian Paisley fundamentalista protestáns lelkész. Paisley az elkövetkezendő évtizedekben, egészen 2009-ig vezette is a megalkuvást sem ideológiai, sem politikai téren nem nagyon ismerő DUP-t, amely a katolicizmust az ördög művének tartja, és határozottan ellenzi a homoszexuálisok házasságát és az abortuszt, továbbá a UK uniós tagságát is.

the-democratic-unionist-party-or-dup-the-majority-unionist-party-in-ireland.jpg

A párt hosszú ideig a kisebbik volt a két hasonló protestáns ulsteri formáció közül, ahol általában a mérsékeltebbek gyülekeztek. Észak-Írország királyhű lakossága azonban – divatos kifejezéssel élve – folyamatosan „radikalizálódott”, és a DUP lassanként beolvasztotta magába az Ulsteri Unionista Párt nagy részét, s a maradék a mostani választásokon mintegy 80 ezer szavazattal be se jutott az Alsóházba, míg a DUP közel 300 ezer vokssal a UK ötödik legnagyobb pártja lett, ráadásul még a mérleg nyelve is.

Reklám

Reklám

Jóllehet a jelenleg Arlene Foster vezette párt lényegesen kompromisszumkészebb most – nem követelt magának kormányzati szerepet, beérte azzal, hogy a létfontosságú költségvetési és bizalmi szavazások esetén mellette szavaz –, ez nem mindig volt így. A DUP annak idején szemben állt az észak-ír békefolyamat valamennyi politikai egyezményével, így elítélte az 1998-as Nagypénteki Megállapodást is, amely alapvető szerepet játszik abban, hogy az ulsteri katolikusok és protestánsok között legalább hidegbéke van.

330px-DrIanPaisley.jpg

Ian Paisley

Paisley tiszteletes – aki még Margaret Thatchert is megvádolta azzal, hogy le akarja rombolni az Egyesült Királyságot – annak idején milíciát is szervezett Third Force (Harmadik Erő) néven, és ezzel azt helyezte kilátásba, hogy létrejön a protestáns IRA – bár Paisley és mások egyértelművé tették, hogy a rendőrséggel együttműködő, törvényes erőről van szó. Az Ulster Resistance-nek is nevezett Harmadik Erő terrorcselekményt sosem hajtott végre, a legsúlyosabb vétek két rendőrautó felborítása volt. A Third Force leginkább tömeggyűléseket szervezett, és a fő célja az volt, hogy állandó figyelmeztetés legyen Londonnak: meg ne próbálja a békesség kedvéért sorsára hagyni Ulstert és lakosságát, ahogyan a franciák tették Algériával.

third force.jpg

A Harmadik Erő Londonnak címzett figyelmeztetés volt

Később azonban, 2006-ban a párt – a kemény mag komoly elégedetlenségére – hajlandó volt a hatalommegosztásra és a koalíciós kormányzásra az ősellenség katolikusokkal. Emiatt több képviselője kilépett.

A párt mostani vezetője, Arlene Foster a pénzügyi botrányokba keveredett Peter Robinsont követte az alakulat élén, és 2016-ban a Konzervatív Párt konferenciájának pezsgős fogadásán is ott volt, amiből nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy a toryk igyekeznek nagy baj esetére bebiztosítani az ideológiailag hozzájuk hasonlók támogatását. Sok lap már akkor „informális koalícióról” írt.

arlene-foster-f.jpg

 

Arlene Foster

A nagy baj azonban először éppen Észak-Írországban következett be: idén januárban lemondott Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes (aki hamarosan el is hunyt), és előrehozott választásokat kellett kiírni, miközben az egész botrányt korrupciós vádak lengték be. A DUP tíz helyet veszített az észak-ír nemzetgyűlésben, így csak 1200 szavazat és egyetlen mandátum választotta el az IRA korábbi politikai szárnyától, a Sinn Féintől – ez pedig olyan eredmény volt, amit a Belfast Telegraph „katasztrofálisnak” minősített.

Ezt a csorbát köszörülte ki a DUP most, amikor tíz képviselői helyet szerzett az Alsóházban, ami lehetővé teszi, hogy biztosítsa Theresa May számára a zavartalan kormányzást – mégpedig anélkül, hogy koalíciós partnerré avanzsálva nehezen vállalható „szélsőséges” partner legyen a toryk számára.

Nechemia ben Avraham


vissza

facebooktwitteremail