Csökkent a terrorkészültség

Csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről: az elhárítás egyelőre nem tart újabb merénylettől.

terrorlevel.jpg

Theresa May miniszterelnök a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) értekezlete után jelentette be: az elhárítás, az MI5 kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) úgy döntött, hogy a kritikusról eggyel alacsonyabb szintre mérsékli a terrorellenes készültséget.

Ennek alapján a készültségi szint visszaállt a korábbi, második legmagasabb szintre, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos mértékű terrorfenyegetettséget jelez, de nem számol azonnali újabb terrortámadás veszélyével.

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kettes riasztási szint hivatalos meghatározása szerint továbbra is jelentős a valószínűsége újabb merényletkísérleteknek, ezért változatlanul indokolt az éberség.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy a manchesteri merénylettel összefüggésben jelenleg 11 ember van őrizetben. A kulturális és sportrendezvényekben gazdag háromnapos hétvége biztosításában még részt vesznek a hadsereg egységei. A katonai alakulatokat hétfő éjféltől, fokozatosan kezdik visszavonni a járőrszolgálatból.

Nagy-Britanniában a májusi utolsó hétvégét követő hétfő is hagyományosan munkaszüneti nap.

Szombaton még folytatódtak a nagyszabású rendőrségi akciók. Az egyik manchesteri lakónegyedet a rendőrök kiürítették és több lakásban házkutatást kezdtek. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a kiürítést csak elővigyázatosságból rendelte el.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley már előző este nagyon komoly előrelépésről számolt be a merénylő mögötti terrorhálózat felszámolásában. Közölte: e hálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók.

Rowley arra kérte a lakosságot, hogy nyugodtan, eredeti terveinek megfelelően vegyen részt a háromnapos hétvége rendezvényein.

Hangsúlyozta: a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya és a helyi rendőri erők országszerte 1300-nál több rendezvény biztosítási terveit vizsgálták át, és a lakosság „száz százalékig biztos lehet abban”, hogy az elhárító szolgálatok minden lehetséges módon őrködnek biztonsága felett. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail