Mindenki tudta, hogy Salman Abedi radikális

Megvizsgálja az elhárítás azokat a jelentéseket, amelyek szerint a manchesteri tömeggyilkosság elkövetőjének radikális nézeteire korábban többen is felhívták a hatóságok figyelmét.

mi5.jpg

Belső vizsgálat zajlik az MI5-nál

A Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett terrortámadás tettesét, a 22 éves Salman Abedit egybehangzó, hivatalosan nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Abedi radikális megnyilvánulásaira.

Amber Rudd belügyminiszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy az MI5 előzetesen mennyit tudott Abediről, de kijelentette: „helyes döntés”, hogy az elhárító szolgálat áttekinti saját eljárási gyakorlatát, mivel a fenyegetettség természete folyamatosan változik.

Az MI5 három bejelentést kapott az elmúlt években a Manchesterben született, brit állampolgársággal is rendelkező líbiai terroristáról. A Times szerint az Abedi által látogatott manchesteri mecsetben rendszeresen megfordultak olyanok is, akik az Iszlám Állam hívei voltak, és harcoltak is Szíriában és Irakban a dzsihadista terrorszervezet soraiban.

salman-abedi-cctv-police-2-crop.jpg

A terrorista nem sokkal a tett elkövetése előtt

A mecset vallási elöljárósága a múlt héten nyilatkozatban ítélte el a merényletet. A közlemény felfedte azt is, hogy Salman Abedi már két évvel ezelőtt heves vitába keveredett a mecset imámjával, aki hitszónoklataiban szót emelt az Iszlám Állam tevékenysége ellen.

A BBC televízió Newsnight című oknyomozó hírprogramjának értesülései szerint Abedi apjával együtt 16 évesen harcolt Líbiában az azóta megdöntött Kadhafi-rezsim ellen.

Abedi a merénylet előtti időszakban Líbiában élt.

Salman Abedi apját, Ramadan Abedit és 20 éves, Hashem nevű öccsét a líbiai hatóságok őrizetbe vették, és a brit külügyminisztérium terrorelhárítási illetékesei a hétvégén Tripoliba érkeztek, hogy kihallgassák őket.

mosque.jpg

A manchesteri mecset elítélte a rémtettet

A manchesteri rendőrség hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában jelenleg tizennégy ember van őrizetben a múlt heti merénylettel összefüggésben; valamennyien férfiak. Korábban őrizetbe vettek egy 16 éves fiút és egy 34 éves nőt is, de őket vádemelés nélkül elengedték.

A múlt hétfői öngyilkos merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

Ez a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusi londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail