Emberi jogok vs. terror elleni küzdelem

Theresa May miniszterelnök szerint kormánya kész akár az emberi jogi törvényeket is módosítani, ha ez szükséges a terrorizmus elleni fellépéshez.

May a komoly méretű iszlám lakossággal rendelkező Slough városában tartott kampánygyűlésén, az elmúlt három hónap három terrortámadására utalva kijelentette: „ebből elég volt”, a terror elleni harchoz változtatásokra van szükség.

A szükséges változtatások között említette, hogy a terrorcselekményekért elítéltekre a jelenleginél hosszabb börtönbüntetéseket kell kiróni, könnyebbé kell tenni a hatóságok számára a terrorista tevékenységgel gyanúsított külföldiek kitoloncolását, és korlátozni kell a gyanúsítottakat szabadságjogaikban és mozgásukban olyan esetekben is, amikor a bizonyítékok nem elégségesek perindításhoz.

Theresa May szerint ha a brit emberi jogi törvények e cselekvési program megvalósítását gátolják, akkor e törvényeket is módosítani kell.

Az ellenzék bírálta a konzervatív párti miniszterelnök terveit. Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője kijelentette: e programjával Theresa May a szabadságot korlátozná, nem a terrorizmust.

humanrights.jpg

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint a megfelelő válasz a korábbi konzervatív kormány által kezdett rendőrségi leépítések megállítása, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok költségvetésének emelése. Corbyn előző nap lemondásra szólította fel Theresa Mayt a rendőrség létszámának csökkentése miatt. A munkáspárti vezető egy hétfői kampánygyűlésen kijelentette: a kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon „meg kell fizettetni” a rendőrségi létszámcsökkentések árát.

May ugyanakkor kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal növelte a terroristák elleni fellépésre kiképzett fegyveres rendőri osztagok létszámát.

May belügyminisztersége idején, 2010 és 2016 között a konzervatív kormány 19 ezer fővel csökkentette az országos rendőri állományt.

Több példa volt arra a történelemben, hogy demokráciák önnön fennmaradásuk érdekében kénytelenek voltak korlátozni az embei jogokat. Margaret Thatcher kormánya az IRA terrorszervezet egyes tagjaival szemben járt el így, míg Franklin Delano Roosevelt kormánya a II. világháború alatt, az Egyesült Államok hadba lépésekor zárta koncentrációs táborba az ország teljes japán lakosságát, megakadályozva ezzel mindennemű kém-, terror- és diverzánscselekményt. (MK/MTI)

 


vissza

facebooktwitteremail