Koptokat gyilkoltak Egyiptomban

Manchester után néhány nappal az egyiptomi kopt keresztény közösséget érte, immár sokadjára, állatias támadás. Ártatlan emberek, köztük sok gyermek életébe került az újabb erőszak.

copt.jpg

Huszonnyolc ember, köztük sok gyerek meghalt és huszonöt megsebesült kopt keresztények elleni pénteki fegyveres támadásban Egyiptomban, az ország déli részében fekvő el-Míneja tartományban. A sérültek közt sok a súlyos eset, így félő, hogy a halottak száma tovább nő.

copt2.jpg

A kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor a támadók Adva városánál a Felső-Egyiptomba vezető úton tüzet nyitottak rájuk.

copt1.jpg

A korábban az elnyomó szerepében fellépő kereszténység jelenleg a világ legüldözöttebb vallása, minden öt, vallása miatt üldözött emberből négy keresztény.

copt01.jpg

Az egyiptomi kopt keresztény közösség ellen folyamatossá váltak a terrortámadások, bár a korábbi iszlamista rendszert megszüntető katonai junta igyekszik fellépni a terror ellen. Legutóbb a Kairótól mintegy 80 kilométerre lévő Tanta varosában a Szent György és az alexandriai Szent Márk székesegyházban a virágvasárnapi szentmisén történt robbantásos merénylet, a két támadásnak csaknem 50 halálos áldozata és száznál több sebesültje volt. Tavaly december 11-én a kairói Szent Péter templomban 29-en vesztették életüket.


vissza

facebooktwitteremail