Dzsihád-család

Hazarendelte az apja a manchesteri tömeggyilkost, mivel aggódott, hogy késelésbe keveredik egy rivális bandataggal, amiből bonyodalmak származhatnak. Salman Abedi azonban, aki ennél sokkal nagyobb dobásra készült, négy nappal a tömeggyilkosság előtt megszökött Líbiából.

_96194570_salmanabedi.jpg

Salman és az öccse, Hashem apjuk parancsára vissza is tértek a líbiai Tripoliba, ahol az apa, Ramadan Abedi azon nyomban elkobozta mindkettejük útlevelét. Ám a 22 éves, britanniai születésű dzsihádista átverte az anyját, azt állítva, hogy mekkai zarándoklatra készül, és így sikeresen rávette, hogy szerezze vissza az útlevelét. Mekka helyett azonban Isztambulon és Düsseldorfon át Manchesterbe repült, ahol pénteki adatok szerint 24 embert meggyilkolt. A robbanás sérültjeinek száma a korábbi közléseknél sokkal magasabb: 119 – írja a Mail Online.

A család egy barátja, az 52 éves Abdel Tripoliból nyilatkozott a lapnak. „Ramadan azt mondta nekem, Angliában voltak a fiainak problémái valami kemény bandákkal, és aggódott a fiúk biztonsága miatt. Nekem azt mondta: ’Attól féltem, megkéselhetik, vagy ő késel meg valakit.’ Így a gyerekei otthagyták az iskolát, és a család visszatért Tripoliba.”

Úgy tűnik, az angol terrorelhárításnak hiánytalan képe volt a famíliáról, amelynek tagjai utazgattak Manchester és Líbia – évtizedek óta a terror egyik melegágya, újabban pedig az ISIS erőssége – között, mintegy negyed százada.

04.jpg

Ramadan

Az apa, Ramadan esküdt ellensége azonban két évtizeden át nem a nyugati civilizáció volt, hanem Líbia brutális diktátora, Moamer Kadhafi ezredes. Ramadan, előle menekült Szaúd-Arábiába, ezután kért – és kapott – menedékjogot Angliától, hogy onnan visszatérve részt vegyen a Kadhafi-rendszert fegyveresen megdöntő forradalomban.

Megnyugodni azonban ezután sem tudott, családostul vándorolt országról országra, eközben mindinkább radikalizálódott, s egy időben az al-Kaidához tartozó szervezet tagja lett, amelyet az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban betiltottak. Prédikált egy manchesteri mecsetben, végül a máig a líbiai hatalomért harcoló frakciók egyikének magas rangú biztonsági embere lett.

03.jpg

A Daily Mail összeállítása a család mozgásáról

Ez az élet természetesen fertőző táptalajként szolgált a gyerekek számára – nem lehet azon csodálkozni, hogy oda jutottak, ahová. A merénylet után Ramadant a brit hatóságok közbenjárására letartóztatták Tripoliban, a húszéves Hashemet és a legidősebb fiút, Ismailt pedig Manchesterben tartják fogva. Ramadan annak dacára ragaszkodik a fikcióhoz, hogy fia ártatlan, hogy a boncolás minden kétséget kizáróan megállapította: ő robbantotta fel magát a hétfő esti Ariana Grande-koncert után a Manchester Arenából távozó, zömében tini poprajongók tömegébe vegyülve.

A mostani események fényében úgy tűnik, Ramadannak nem az volt a baja Kadhafival, hogy támogatta a nemzetközi terrorizmust, sokkal inkább az, hogy az ő ízléséhez képest nem volt elég iszlamista – és valóban: az ezredes világképe alapvetően az általa kitalált, fajelmélettel is felvértezett, speciálisan arab szocializmus volt az első, amelynek zavaros téziseit a szinte minden nyelvre, magyarra is lefordított Zöld Könyvben terjesztette.

Minden egyéb, így a vallás is csak a Zöld Könyvben foglaltak után következhetett. A hivatalos Líbiában az ezredes alapvetését olyannyira a Korán fölé helyezték, hogy az utcán gyakran megforduló fegyveres őrjáratok igazoltatáskor gyakran rákérdeztek, van-e az illetőnél Zöld Könyv, és ha nem volt, elkísérték a legközelebbi elárusítóhelyig és vetettek vele egyet. De az sem mindig segített, ha volt nála, mert ha nem a legújabb kiadás volt, akkor azért vetettek vele.

06.jpg

Haverok, buli, terror

Salman nemzetközi életmódot élt, utazgathatott anélkül, hogy bárkiben gyanút kelthetett volna, és kapcsolatba léphetett az al-Kaidától az Iszlám Államig számos szervezettel – nem is biztos, hogy az apja tudtával. Apja számára ugyancsak nem volt idegen ez az életmód. Ramadan Abedi és felesége, Samia Tabbal 1991-ben menekült el a kadhafista rezsimből, miután Ramadant letartóztatták és azzal vádolták, hogy a rezsim belbiztonsági szolgálatánál betöltött pozícióját felhasználva megsúgta a Kadhafi-ellenes iszlamista terrorcsoportoknak, mikor és hol várható rendőrségi razzia.

A família először Szaúd-Arábiában vert tanyát, az Iszlám Ébredésnek nevezett időszakban, amikor arab és más muzulmán önkéntesek özönlöttek Afganisztánba, hogy segítsenek végleg felszabadítani az országot az akkor már utolsókat rúgó bolsevik Oroszország megszállása alól. Ez volt a Mudzsahedín „szent hadserege”, amelynek egy tagja, Oszama bin Laden később világhírhedtségre tett szert életében csakúgy, mint halálában.

Szaúd-Arábiában csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy tartósan letelepedjenek, így a család 1992-ben a UK-be utazott és menedékkérelmet adott be. Indokuk az volt, hogy Kadhafi ellenzékei, és ha hazamennek, letartóztatás és kínzás vár rájuk – ami nem is volt kétséges. Ügyük elbírálásáig maradhattak, és első gyerekük, Ismail Ramadan Abedi már Londonban született. Nem sokra rá költöztek Manchesterbe, ahol Anglia legnagyobb líbiai közössége élt már akkor is – sokan hozzájuk hasonlóan az egyre korosabb és tébolyultabb ezredes esküdt ellenségei. Salman már itt látta meg a napvilágot.

Ramadan ezzel a múltjával minden további nélkül repülőtéri biztonsági tiszt lehetett Manchesterben (a Magyar Kroki ezúton is gratulál az illetékes brit hatóságoknak), Samia pedig nem dolgozott, a gyerekekkel volt otthon. További kettő született, egy leány: Jomana, és a harmadik fiú, Hashem. Később az Elsmore Roadra költöztek, abba a házba, ahol a rendőrség razziázott a merénylet éjszakáján.

feher.jpg

Nem elmegyógyintézeti egyenruha van Salmanon. A fehér köntös a radikalizálódás jele

A brit légiközlekedés biztonságában elévülhetetlen érdemeket szerzett Ramadan 1994-ben csatlakozott az alapvetően Kadhafi-ellenes, de ettől még ízig-vérig terrorcsoportnak minősülő Iszlám Harcoló Csoporthoz, amelynek célja az volt ugyan, hogy megszabadítsa az észak-afrikai országot a diktátortól, de az is, hogy Líbiában iszlám államot hozzon létre. A bandát még Afganisztánban alapították olyan líbiaiak, akik tagjai voltak az al-Kaidának vagy szoros kapcsolatban álltak Oszama bin Laden gengjével. Ramadannak itt alkalma nyílt arra, hogy terroristák tucatjaival ismerkedhessen meg.

Samia, az anya – aki mellesleg közben beiratkozott a Tripoli Egyetemre –, jó barátnője lett az egyik al-Kaida parancsnok, Abu Anas al-Libi feleségének, Umm Abdul Rahmannak. Az elítélt terrorista és családja 1995-ben menedékjogot kapott Angliában, és szintén Manchesterben telepedett le. Nem tudni, miért nem érdekelte a brit hatóságokat az, hogy al-Libi az egyik tevékeny résztvevője volt az 1998-as kenyai és tanzániai követségrobbantásoknak, és az FBI 20 millió fontnak megfelelő vérdíjat tűzött ki ennek az embernek a fejére. Angol menedékjog ide vagy oda, végül nem menekült meg – Manchester nem volt elég jó neki, hazatért Líbiába, és az Egyesült Államok különleges erői 2013-ban nyakon csípték al-Libit. Ramadan Abedi akkorra már újra Tripoliban élt.

2008-ban tért haza először az ország Hazatérést Segítő Bizottsága segítségével, miután ünnepélyesen megtagadta a Líbiai Iszlám Harcoló Csoportot. Ezt a bandát feloszlatták ugyan, Abedi azonban a Szalafista Dzsihádi mozgalomhoz csatlakozott, a szalafizmus legszélsőségesebb bandájához, az al-Kaida és az Iszlám Állam szülőanyjához. Amikor 2011-ben kitört a Kadhafi-ellenes felkelés, Ramadan beutazta az egész országot, hogy a fegyveres harchoz csatlakozzon.

04.jpg

A forradalommal befutott, de ez nem volt elég neki

A 49 éves Akram Ramadan, Abedi fegyvertársa a forradalomban, úgy emlékezik rá: eltökéltsége ezer emberrel ért fel. A forradalom győzelme után ő és a felesége kovácsoltvas kerítéssel és fallal körülvett, puccos villában tűntek fel a Zaviját al-Dahmani negyedben. Gyermekei gyakran hazalátogattak hozzá Angliából. Salmanról kép is készült a strandon, öccse és automata fegyverek társaságában.

Salman azonban valószínűleg nem csak Líbiában, hanem Szíriában is járt, így tudja legalábbis Gerard Collomb francia belügyminiszter, aki az ő titkosszolgálatának átadott brit adatokra hivatkozik. Jomana, a húg azt állítja, Salman mindenütt gyerekeket látott meghalni Szíriában, és ez indította arra, hogy öngyilkos merényletre adja a fejét. „Látta a robbanóanyagokat, amiket Amerika dob le a szíriai gyerekekre”, hangzik az ésszerű magyarázat, „és bosszút akart”, bírta nyilatkozni Jomana a Wall Street Journalnak. „Azt hiszem, látott gyerekeket – muszlim gyerekeket – meghalni mindenütt, és bosszút akart állni.”

A gyermekgyilkos iszlamista egy esküvő ürügyén utazott három hónappal ezelőtt Líbiába, és csak napokkal a rémtett elkövetése előtt jött vissza Manchesterbe, mégpedig Düsseldorfon, a „radikális” iszlám fellegvárán át, és a német elhárítás tudta, hogy 2015-ben járt Frankfurtban, ahol meglátogatta az ugyancsak számos dzsihádista által kultivált bankolási központot. Nem volt rajta semmilyen német listán, és nemzetközi körözést sem adtak ki ellene – különben Düsseldorfban már a repülőtéren letartóztatták volna. De tudtak róla. Tudtak a törökök is, akik a merénylet után az egész aktáját megküldték a brit hatóságoknak.

De tudott-e róla az MI5? A Whitehall egy illetékese szerint igen, sőt: megfigyelés alatt is tartották. Az elhárítás egyszerre körülbelül ötszáz nyomozást folytat háromezer ember ellen, és 2013 óta tizennyolc terrorcselekményt akadályozott meg. Ebből a márciusi westminsteri ámokfutás óta ötöt próbáltak meg végrehajtani.

010.jpg

Hashem orosz PKM géppuskával pózol egy tripoli parkolóban

A líbiai rendőrség közlése szerint Hashem Abedi, a robbantó mérnökhallgató öccse körülbelül egy hónapja tudta, mire készül a bátyja. Hashemet három nappal a manchesteri merénylet után hallgatták ki, miután azzal vádolták, hogy segített bátyjának elkészíteni a robbanó mellényt. Az apa ugyancsak letartóztatásba került.

Hashem vallomása szerint áprilisban járt a bátyja manchesteri lakásán, akkor tudta meg, mi készül, és tanúja is volt a előkészületeknek. Ezeket nem ellenezte, mivel neki magának is voltak kapcsolatai az Iszlám Állammal, és merényletet tervezett Tripoliban – legalábbis ez derült ki a líbiai fővárosban folytatott, feltehetően igen barátságtalan hangulatú kihallgatáson, ahová líbiai kommandósok vitték be azt követően, hogy fel akarta markolni a bátyja által utoljára még hazautalt 2500 fontot. Már másfél hónapja szemmel tartották, arra azonban nem gondoltak, hogy figyelmeztessék az angolokat, mert azt hitték, csak Tripoliban készül merénylet – semmit sem tudtak arról, amit a báty Manchesterben tervezett.

sdr.jpg

Hashem Abedi a líbiai terrorelhárítás fogságában

A kommandósok szóvivője szerint Hashem ápiolis 16-án repült haza Angliából, de utána is folyamatos kapcsolatban volt a bátyjával, annak terveiről mindent tudott.


vissza

facebooktwitteremail