Manchester nem bízik az indiszkrét amerikaiakban

Leállította a manchesteri rendőrség a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az értesülések rendre kiszivárogtak az amerikai sajtóhoz.

ianhopkins.jpg

Ian Hopkins manchesteri rendőrfőnök joggal lehet ingerült

Amber Rudd belügyminiszter a héten már nyilvánosan is hangot adott felháborodásának az amerikai kiszivárogtatások miatt.

A BBC értesülése szerint azonban az információcsere leállításáról szóló rendőrségi döntés közvetlen előzménye az volt, hogy a New York Timeshoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók, amelyeket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

andyburnham.jpg

Burnham polgármester az amerikai követségnek olvasott be

Andy Burnham, Manchester polgármestere hivatalos panaszt tett az ügyben az Egyesült Államok londoni nagykövetségének ügyvivőjénél. Burnham teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kiszivárogtatásokat, és közölte az amerikai ügyvivővel, hogy ennek a gyakorlatnak azonnal véget kell vetni, mivel veszélyezteti az öngyilkos merénylet hátterének feltárását célzó nyomozást.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Theresa May miniszterelnök a brüsszeli NATO-csúcson személyesen is felveti Donald Trump elnöknek a kiszivárogtatások ügyét. Kormányforrások szerint May is „teljesen elfogadhatatlannak” nevezi a rendőrségi információk nyilvánosságra kerülését.

manchester-arena-bombing-1495640528365-jumbo.jpg

image.jpg

battery-1.jpg

A New York Timeshoz kikerült fotók, amiket a lap naivan azért hozhatott le, mert úgy vélte, ezzel segíti a nyomozást. Más lehetőségre gondolni sem szabad

A Brit Rendőrfőnökök Országos Tanácsa (National Police Chiefs' Council, NPCC) hangsúlyozta: ha sérül a biztonsági szolgálatok közötti kölcsönös bizalom, az alááshatja e szolgálatok teljes kapcsolatrendszerét. Az NPCC közleménye szerint még nagyobb a kár, ha a kiszivárogtatások egy nagyszabású terrorellenes nyomozás közben történnek, és bizonyítékként felhasználható adatok kerülnek engedély nélkül nyilvánosságra.

Amber Rudd brit belügyminiszter nyíltan bírálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy „egészen őszintén szólva igen”.

Kijelentette: a rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és bosszantó, ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. „Nagyon világosan megmondtam [amerikai] barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie”, tette hozzá a belügyminiszter.

amberrudd.jpg

Amber Rudd

A Manchester Arenában elkövetett öngyilkos merényletet a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedi hajtotta végre egy nagy erejű pokolgéppel. A robbantásnak 22 halálos áldozata van, köztük sok gyermek. A sérültek száma 64, közülük húsznak az állapota válságos.

Három nap alatt kilenc embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben, köztük Salman Abedi 23 éves, Ismail nevű bátyját. A líbiai biztonsági szolgálat Tripoliban őrizetbe vette a merénylő apját és egyik öccsét is.

A brit nyomozás arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.

A brit terrorkészültség szintjét e feltételezésre alapozva emelték a héten a legmagasabb, kritikus szintre, mivel az elhárító szolgálatok szerint amíg e hálózatot nem sikerül teljes mértékben feltárni, fennáll a veszélye egy újabb merénylet elkövetésének. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail