Ezerfős kísérettel megy Izraelbe Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök ezerfős kísérettel érkezik Izraelbe, ahol várhatóan beszédet mond a római kori Maszada erődben.

Trump Szaúd-Arábiában kezdi első elnöki utazását, ahonnan május 22-én Izraelbe repül.

Az elnök ellátogat a jeruzsálemi Jád Vásem Holokauszt-emlékparkba, a Hezl-hegyre, a kiválóságok temetkezési helyére, valamint az óvárosi Siratófalhoz.

Trump találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin államelnökkel, és ünnepi vacsorán vesz részt a miniszterelnöki rezidencián. Másnap reggel elutazik a Jeruzsálemtől nyolc kilométerre lévő Betlehembe, ott fog tárgyalni a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, miután Washingtonban, a Fehér Házban már fogadta az izraeli és a palesztin vezetőt is.

Látogatásának célja a bizalomépítés, a 2014 tavaszán megszűnt palesztin-izraeli béketárgyalások felélesztése vagy közvetlen kétoldalú megbeszélésekkel, vagy több közel-keleti ország bevonásával, regionális kerekasztal keretében.

Donald-Trump-and-Israeli-flag-1.jpg

Izraeli tisztviselők szerint Donald Trump Jeruzsálemben bejelentheti, hogy Washington elismeri a várost Izrael Állam fővárosaként, esetleg az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését is, és emellett kijelenti azt is, hogy támogatja a független palesztin állam megteremtését.

Egyelőre nem világos, hogy melyik jeruzsálemi luxusszállodát választják Trump számára. A két esélyes a patinás King David, valamint a néhány éve újjávarázsolt Waldorf Astoria elnöki lakosztálya, mindkettő az óváros közvetlen közelében található.

Trump ezerfős kíséretében jelen lesz várhatóan felesége Melania, a zsidó vallásba betért lánya, Ivanka, és szintén vallásos zsidó veje, Jared Kushner is. Szintén vele tart James Mattis amerikai védelmi miniszter és Rex Tillerson külügyminiszter.

A jelenlegi tervek szerint a Maszadán – a Holt-tenger közelében lévő fellegvárnák fog beszédet mondani, ahol kétezer évvel ezelőtt a rómaiak kétéves ostromába belefáradba tömegesen öngyilkosok lettek családjaikkal együtt a reménytelen helyzetbe került zsidó katonák.

Az amerikai elnök Izrael után, május 25-én Brüsszelben részt vesz a NATO tanácskozásán, onnan az olaszországi Szicíliába utazik a G7 csúcsértekezletére, majd Olaszországban, a Vatikánban folytatja első külföldi útját, amely így három vallás: a muzulmán, a zsidó és a keresztény vallás közelítésének jegyében telik majd.

A Politico kommentárja szerint egy új elnök számára az első külföldi útnak mindig nagy jelentősége van. Donald Trump tárgyalásait a Fehér Házban azért tartják fontosnak, mert erősíti az Egyesült Államok kapcsolatait szövetségeseivel. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail