Iszlám terror, angol gyász

Az elkövető az eddigi adatok szerint testére erősített szögbombával hatolt be a Manchester Arenában zajló Ariana Grande popkoncertre. Theresa May szerint a rendőrség terrorcselekményre gyanakodik. A kormányfő a gyászra tekintettel felfüggesztette a kampányt.

01.jpg

A környéken lakó manchesteriek megnyitották otthonaikat a könnyebb sebesültek előtt, hogy ne a szabad ég alatt kelljen ellátni őket. A pánikban menekülő fiatalok között szerencsére újabb tragédia nem történt a tumultusban.

A robbanás május 23-án, hétfőn este fél tizenegy tájban következett be, és a nagy-manchesteri rendőrség megerősítette, hogy huszonkét áldozat a helyszínen életét vesztette. A hatóságok által egyérteléműen terrorcselekménynek tartott esemény egyes szakértői vélemények szerint nem látszik különösebben nagy gonddal, több ember által kitervelt terrormerényletnek, amit általában hosszas megfigyelés előz meg.

02.jpg

Menekülés az arénából

Valószínűbb, hogy akárcsak a westminsteri ámokfutó esetében, most is magányos merényrőlől van szó, aki maga szervezte a tettet, és senkinek nem szólt róla, így a muzulmánok körében működő rendőrspionok nem is szerezhettek tudomást arról. Az Express forrása szerint ez elég riasztó, mivel arra világít rá, mennyire egyszerű több tucatnyi ártatlan ember lemészárolása.

A meggyilkoltak között gyerekek is vannak.

Ez a terrorcselekmény volt a legnagyobb a 2005. július 7-i óta, amikor a London központjában elkövetett merényletekben 52 ember vesztette életét. A manchesteri vérengzés a Lee Rigby-gyilkosság negyedik évfordulóján történt. Mint emlékezetes, Lee Rigby katonának a nyílt utcán vágták el a torkát iszlamisták.

rendk.jpg

A rendőrség egyértelműnek tartja, hogy terrorcselekmény történt

Ian Hopkins, a nagy-manchesteri rendőrség parancsnoka ugyancsak azt állította, magányos merénylőről lehet szó, ennek dacára nyomozást folytatnak annak megállapítására, voltak-e bűntársai, segítői vagy olyanok, akik tudták, mire készül és nem jelentették. A merényletet eddig egyetlen terrorcsoport sem vállalta magára.

Hopkins szerint Manchester soha nem élt még meg ennél rettenetesebb bűncselekményt. Megerősítette, hogy a terrorista meghalt az arénában, és a merényletetr IED (Improvized explosive device – házilag készített robbanószerkezet) igénybevételével hajtotta végre.

ambi.jpg

Hatvan mentőt vezényeltek az arénához

A helyszínre küldött hatvan mentő végül ötvenkilenc sérültet vitt kórházba, és a mentősök számos könnyebben megsebesült koncertlátogatót láttak el a helyszínen. A hatóságok mindenkit arra kértek, hogy a mentőket csak a legégetőbb helyzetben, életveszélyben hívják, mivel a vonalak is és a mentők is túlterheltek.

A rendőrség a huszonegyezres befogadóképességű arénától nem messze felfedezett egy elhagyott gépkocsit, amivel a merénylő a helyszínre érkezhetett. A tűzszerészek a város egy másik pontján gyanús csomagot semmisítettek meg, később azonban kiderült, hogy csak ruhaneműt tartalmazott.

Manchester-explosion-944355.jpg

A terrorelhárításnak már nem volt dolga

A zűrzavart fokozta, hogy kétségbeesett szülők indultak a város minden pontjáról gyermekük keresésére, ha nem tudták elérni telefonon és feltételezni lehetett, hogy esetleg ők is az Ariana-koncerten voltak. Különös pánikot váltott ki, ha a tinédzser telefonja nem csörgött ki, mert ki volt kapcsolva. Voltak, akik a Facebookon posztolták ki, hogy gyerekük, ha előkerül, azonnal jelentkezzen.

Ariana Grande menedzsere, Scooter Braun közölte, hogy az énekesnőnek fizikailag nem esett bántódása a koncerten. A huszonhárom éves sztár a Twitteren közölte: a terrorcselekmény teljesen összetörte, nem talál szavakat. Arianénak legközelebb csütörtökön kéne fellépnie a londoni O2-ben.

rudd.jpg

Amber Rudd belügyminiszter a helyszínre érkezik

A Downing Streeten félárbocra eresztették a zászlókat. Philip Hammond pénzügyminiszter, aki az EU pénzügyminisztereinek értekezletére érkezett Brüsszelbe, barbár terrortámadásról beszélt, és kondoleált az áldozatok hozzátartozóinak.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje „rettenetes incidensnek” nevezte a Manchesterben történteket. Amber Rudd belügyminiszter asszony az éberségre hívta fel a figyelmet, Andy Burnham manchesteri polgármester pedig ördöginek nevezte a támadást.

maalot_sirok.jpg

A mááloti gyerekek sírjai

A gyermekek ellen végrehajtott barbár gyilkos tetteknek komoly hagyománya van az iszlám terrorban. Ez a fajta hadviselés a terror új stratégiájává vált. A Jasszer Arafat vezette PFSZ első akciója az volt, hogy kézigránátot robbantott egy izraeli iskolabusz alatt. Mára eljutottunk odáig – mint Richard Landes terrorszakértő írja –, hogy a terroristák úgynevezett „félelmi övezetek” létrehozására összpontosítanak, és ezt gyerekek szándékos célba vételével érik el.

1974-ben a Demokratikus Front Palesztina Felszabadítására fegyveresei az észak-izraeli Máálotban 102 iskolást ejtettek túszul tanáraikkal együtt. Amikor egy izraeli kommandó kiszabadításukra indult, kézigránátokkal és fegyvertűzzel huszonegy gyerekkel végeztek.

beszlan_szpecnazos_csecsemovel.jpg

Orosz kommandós egy kimentett kisgyerekkel Beszlánban

2001. június 1-jén arab öngyilkos merénylő a tel-avivi Delfinárium diszkó előtt sorban állók közt robbantotta fel magát, huszonegy tizenévest gyilkolva meg.

2002-ben csecsen terroristák a moszkvai Dubrovka Színházat kerítették hatalmukba, ahol egy fiatalok körében népszerű musicalt játszottak.

DAfNUqlXUAU-Lyp.jpg

2004. szeptember 1-jén az észak-oszétiai Beszlán iskolájában harminckét terrorista ejtett túszul ezerkétszáz gyereket, rokonaikat és tanáraikat. Az ezután kibontakozó tragédiában 334-en haltak meg, köztük 186 gyerek.


vissza

facebooktwitteremail