Kár, hogy nem szavazhatunk, mind corbynisták lennénk

A Munkáspárt vezetője szerint ha a párt megnyeri a jövő csütörtöki előrehozott parlamenti választásokat, kormányának első intézkedése a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok jogainak garantálása lesz.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő miniszterelnök-jelöltje a Labour kampányrendezvényén megismételte korábban többször hangoztatott ígéretét: kormányra kerülve a Munkáspárt azzal kezdené tevékenységét, hogy egyértelmű kötelezettséget vállal a Nagy-Britanniában élő és dolgozó, a brit gazdaság teljesítményéhez hatalmas mértékben hozzájáruló külföldi EU-állampolgárok meglévő jogosultságainak garantálására, és arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradhatnak.

Corbyn elmondta: levélben kérte mindegyik EU-tagállam illetékeseit arra, hogy hasonlóképp biztosítsák az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak és tartózkodási jogának további érvényesülését.

o-JEREMY-CORBYN-facebook.jpg

A konzervatív kormány is biztosítani kívánja más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait, de csak vha az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogainak további érvényesülésére.

Jeremy Corbyn a Munkáspárt szégyenteljesnek nevezte, hogy a konzervatív kormány nem vállalt saját döntési hatáskörében garanciát az EU-állampolgárok jogosultságainak további érvényesítésére. Kijelentette: emiatt „közösségünk 3 millió tagja” került bizonytalan helyzetbe. Hivatalos becslések szerint hozzávetőleg ennyi külföldi EU-állampolgár él jelenleg Nagy-Britanniában.

Corbyn szerint szégyenfoltot ejtett a kormány megítélésén, hogy a konzervatívok elutasítják ezt a „tisztesség megkövetelte egyszerű kötelezettségvállalást”. Hozzátette: a Munkáspárt elfogadja, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról tartott, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert tavalyi népszavazás nyomán távozik az Európai Unióból, de elutasítja a konzervatív kormány azon álláspontját, amely szerint az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb eredmény lenne, ha nem születik egyezség. Corbyn szerint ez a lehetséges legrosszabb eredmény lenne, mert a brit gazdaságnak az EU-tagság megszűnése után is vámmentes hozzáférésre lesz szüksége az Európai Unió piacaihoz. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail